— Jeg tar det til etterretning og ønsker å samarbeide med retten og svare på de spørsmål de måtte ha, sier Johansen, som bekrefter overfor VG at han skal føres som vitne i rettssaken som starter 16. april.

Det er allerede kjent at forsvaret vil stevne de ekstreme muslimene mulla Krekar, Arfan Bhatti og Mohyeldeen Mohammad, samt Peder Nøstvold Jensen, bedre kjent som bloggeren Fjordman. Ytterligere navn fra listen vil ikke den terrorsiktedes forsvarere gå ut med før etter påske.

Aarebrot og Lillevolden

I VG torsdag blir imidlertid enda flere av vitnene presentert, blant andre den tidligere Vigrid-lederen Tore Tvedt.

Tore Tvedt er uttalt Hitler-sympatisør og sier han hater det norske rettssystemet. Likevel er han innstilt på å vitne.

Andre navn på listen er samfunnsdebattant og islamekspert Lars Gule, religionshistoriker Hanne Nabintu Herland, valgforsker og professor i sammenlignende politikk, Frank Aarebrot, Vidar Kleppe som stiftet partiet Demokratene i 2001, tidligere Frp-representant Jan Simonsen, journalist og forfatter Øyvind Strømmen, rettpsykiater Pål Grøndahl og blitzeren Stein Lillevolden.

- Silkehansker

— Grunnleggende mener jeg hans terrorhandlinger ikke må hindre andre i å peke på de utfordringer som innflytting til Norge skaper, sier Hanne Nabintu Herland til avisen.

Hun mener Breivik har blitt tatt på med silkehansker av det norske samfunnet og legger ikke fingrene imellom når hun sier det beste hadde vært om Breivik hadde blitt skutt av politistyrkene på Utøya.

— Det hadde spart samfunnet vårt for veldig mye, sier hun, men uten at hun ønsker seg et rettssystem der politiet kan drepe terrorister uten lov og dom.

40 navn

Forsvarernes vitneliste er nå oppe i rundt 40 navn etter at Breivik insisterte på å få inn noen ytterligere vitner under møtet i Ila fengsel mandag. Bistandsadvokatene ønsker å føre ni vitner.

Det betyr at det totale antallet vitner i saken trolig vil ende på nærmere 150 personer.