Overfor TV 2 bekrefter Hareide at han har bestemt seg for hvilket råd han skal gi partiet.

— Jeg tror jeg har kontroll på helheten. Men det er jo ikke bare hva jeg sier, det er hva landsstyret sier. Det blir en spennende dag. Jeg tror vi skal finne fram til felles gode løsninger, sier KrF-lederen.

— Er det oppløpssiden eller er det innspurten? Vi er i alle fall ikke ferdige her, sa KrFs parlamentariske leder Hans Olav Syversen da han kom til sonderingssamtalene i Nydalen som sistemann onsdag morgen.

Han la til at Erna Solberg gjerne ser at hun får et svar så raskt som mulig.

— Men det er det ikke Erna som bestemmer, gjorde han klart.

Bak lukkede dører snakker tolv sondører fra Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og KrF sammen på niende dagen, før samtlige partier senere onsdag skal ha samlinger for å ta stilling til veien videre.

Første skritt

Sonderingene er første skritt på veien mot å gi landet en ny regjering. Etter de innledende sonderingene, skal de partiene som ønsker å være med i koalisjonen, gå inn i mer konkrete regjeringsforhandlinger.

— Det er ikke sikkert vi kan komme med et svar i dag, svarte Venstre-leder Trine Skei Grande på vei inn til møtet.

Hun la til at i løpet av et par dager kommer det en avklaring.

— Vi snakker sammen fortsatt og vet ikke om det blir konklusjoner i dag, sa påtroppende statsminister Erna Solberg til TV 2 på vei inn til sonderingene.

Hektisk møtedag

Både Grande og KrF-leder Knut Arild Hareide fortalte journalistene at de er klare for å gi sine råd til stortingsgruppene i dag.

Stortingsgruppen til Venstre møtes klokken 14, før partiet har ekstraordinært landsstyremøte senere samme ettermiddag.

Høyre har gruppemøte på Stortinget klokken 15, mens Frp har sentralstyremøte klokken 17 på partikontoret.

KrFs landsstyre møtes på Gardermoen klokken 15, men det er til slutt partiets stortingsgruppe som avgjør spørsmålet.

KrF utenfor?

Det er fortsatt et åpent spørsmål hvor mange og hvilke av de fire partiene som blir med i den nye regjeringen.

VG skrev onsdag at sterke krefter i KrF ikke er særlig lystne på å gå inn i en regjering med Frp. Kildene i KrF sier ifølge avisen rett ut at lysten til å sitte i samme regjering som Frp er borte. En av de viktige grunnene til det er at Siv Jensen og Frp-ledelsen ikke har tatt et oppgjør med de kontroversielle innvandringsuttalelsene fra flere sentrale Frp-medlemmer.

Debatten ble utløst av uttalelser som Frp-toppen Christian Tybring-Gjedde kom med i Aftenposten torsdag i debatten om bruken av ordet «snikislamisering».