Prinsesse Märthas engleskole arrangerte søndag et seminar med kontroversielle Lisa Williams, som hevder hun er sendt fra Gud og at hun kan formidle kontakt mellom levende og døde.

For 1540 kroner kunne publikum delta på seminaret i regi av engleskolen, som nå heter Astarte Inspiration. Rundt 250 personer deltok på seminaret, skriver Dagbladet.

Etter en prat mellom prinsessen, hennes kollega Elisabeth Nordeng og Williams startet sistnevnte en seanse der hun hevdet å formidle kontakt mellom publikum og døde de ville komme i kontakt med.

— Jeg tror jeg har en gave fra Gud, og at jeg er her på jorda for å hjelpe folk med helbredelse, forklarer Williams til NRK.

- Kongen burde sagt ifra

Europeiske kongehuseksperter er svært kritiske til at den norske prinsessen har et forretningssamarbeid med den kontroversielle briten.

Den svenske avisen Expressens kongehusekspert Johan T. Lindwall mener dette aldri kunne skjedd i Sverige, og at kong Harald burde ha satt en stopper for datterens opptreden med Lisa Williams.

— Kong Harald burde ha sagt ifra for lenge siden at dette ikke er akseptabelt og aldri latt henne delta på seminaret. Dette handler ikke om Märtha som privatperson. Men i og med at hun har såpass stor symbolverdi, som offentlig person, sender det at hun deltar på dette seminaret ut signaler om at kong Harald og hele kongehuset går god for det, sier Lindwall.

— Det som kan skje nå, er at Märtha Louise skader hele det norske kongehuset. Det viktigste er selvfølgelig hvordan kronprins Haakon og Mette-Marit opprettholder sin rolle, men prinsessen betyr mye for kongehusets popularitet totalt sett, sier en av de mest brukte kongehusekspertene i danske medier, historiker Lars Hovbakke Sørensen, til avisen.

- Alt er jo skadelig

Den britiske kongehuseksperten Robert Fitzwilliams mener den norske prinsessen som er nummer fire i arverekken, åpenbart ikke har noen sperrer mot å opptre med sin kongelige tittel i forskjellige sammenhenger.

— Det er én ting å ha en helt privat tro på noe, men en ganske annen å opptre med denne troen i offentligheten. På meg framstår hun som uklok, sier han.

Til Dagbladet sier prinsesse Märtha Louise at hun forstår at samarbeidet med Williams kan skade det norske kongehuset.

— Da vi startet engleskolen i 2007, sa de også at det var veldig skadelig for kongehuset. Alt er jo veldig skadelig for kongehuset. Men, selvfølgelig, det ser jeg også at det kan være. Samtidig håper jeg nå at den (engleskolen) er så etablert som jobben jeg har, og at kongehuset er noe annet. Men jeg er en del av den familien, det er jeg, sier hun.

Biskop kritisk

Fungerende biskop i Bjørgvin Jan Otto Myrseth er også blant kritikerne og sier prinsessen bør velge om hun skal representere kongehuset, eller samarbeide med aktører som Williams.

— Kirken lærer at døden er et punktum. Men noen gjør det til et levebrød «å samtale med dem på den andre siden» for at folk som har noe uoppgjort, skal få rydde opp, sier Myrseth til Vårt Land.

Men, slike tilbud skal man ikke ta imot, mener teologen og presten.

— Folk som lever med sorg, må forsone seg med at det er satt strek når et menneske dør, sier han.

Ønsker å være åpen

Williams møtte prinsessen og Nordheim under Alternativmessen i fjor, og sier hun har mye til felles med engleskolen.

— Det er som et søsterskap. Vi har samme budskap, så det var helt naturlig å gå over til å jobbe sammen, sier hun om samarbeidet.

Märtha Louise sier til NRK at hun personlig ikke ser poenget med å ta kontakt med døde, men at hun ønsker å være åpen for noe hun ikke forstår.

— Det er noe med å ta dette inn og gjøre det litt som et eksperiment. At OK, kanskje dette ikke går i det hele tatt, kanskje det er helt feil, men vi må bare prøve det.