— Det er ikke sikkert den 70 år gamle Krigspensjonen er fullgod for dagens behov, men vi har som mål å få på plass en ny pensjonsordning for veteranene. En ordning som gir trygghet og økonomisk forutsigbarhet. Det sier arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) til bt.no. I dag la han, og syv andre statsråder, frem en ny pakke med tiltak for våre veteraner. Forslaget om krigspensjon var det mest konkrete.

Gammelt krav

— Fra første stund har vi jobbet for en ordning med krigspensjon, som alternativ til uføretrygd, sier en av veteranens fremste talsmenn, Anders Grindaker. - For det handler om verdighet, la han til. Grindaker var møtt frem i Forsvarsdepartementet tirsdag morgen for å høre om regjeringens 27 forslag.

— De får sette seg sammen og utrede videre, men jeg har ingen tro på en pensjonsordning før jeg ser den, sa han.

Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen foreslo alt i 2008 at veteranen fra vår tids krigshandlinger skulle få denne pensjonen. Men hans politiske sjef, Anne- Grete Strøm- Erichsen (Ap) sa nei.

Nå er det hennes etterfølger, Ine Eriksen Søreide (H) som sammen med statsrådskollega Robert Eriksson skal utrede dette videre.

Første møte er satt opp i begynnelsen av september.

Mye folk, mange ord

Det var Strøm-Eriksen som først satte i verk arbeidet for å bedre veteranenes situasjon, med planen « I tjeneste for Norge» i 2011. I går fikk hun skryt for sin innsats av nettopp Eriksen Søreide. Mens den forrige regjeringen la frem en plan på 126 punkt, kom Solberg-regjeringen i dag med 27 nye i sin oppfølgingsplan. De fleste er formuleringer om å vurdere, å utrede og å forbedre. Det var langt mellom konkrete nye forslag, noe de fremmøtte veteranene også påpekte i sine innlegg etter at sju departement hadde gjort rede for hva nettopp de vil gjøre for veteranene.

120 000 nordmenn har tjenestegjort ute for Norge etter andre verdenskrig. Noen av disse sliter med stor skader, både fysisk og psykisk. Det er først og fremst disse regjeringens forslag tar sikte på å hjelpe.