Pillekjøp på nett lovlig

En forandring i apotekloven åpner for netthandel med legemidler.

  • Margunn Ree Michelsen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

— Egentlig dreier det seg om en endring som går på forsendelsen av legemidler. Tidligere har hovedregelen vært at det ikke har vært lov å sende legemidler i posten. Nå er det det, og dermed gir det muligheter for netthandel, sier Jørgen Huse som er legemiddelinspektør i Statens legemiddelverk.

På de reseptfrie legemidlene er det ingen restriksjoner på hvor de kan sendes. For de reseptpliktige derimot er det bare lov til å sende til kunder som hører inn i apotekets naturlige, geografiske kundeområde.

Venter med reseptpliktige

I Måken Apotek i Måløy er de i innkjøringsfasen med å legge ut reseptfrie legemidler på sin internettside.

— Siden 2004 har vi solgt vanlig apotekhandelsvare på nett. Det er ett bein til å stå på for et vanlig distriktsapotek, sier sykepleier Arve Martin Nygård i Måken.

Bestselgerne på nettet frem til nå, er det Nygård kaller for intimvarer, det vil si graviditetstester, kondomer og annen prevensjon.

De har også vurdert om de skulle gi kundene sine muligheter til å bestille reseptpliktige legemidler via nettet, men har foreløpig lagt det på is. Fortsatt er det slik at apotekeren ikke kan levere ut reseptpliktige legemidler før de står med resepten i hånden. Det betyr at kundene eventuelt måtte sende inn resepten via posten, og da er realiteten praksis som tidligere.

Les også

Kjøper potens og slankere kropp

Konkurransehensyn

En av grunnene til at loven ble endret er den såkalte Doc Morris-dommen i EU-domstolen. Den slår fast at det enkelte land ikke kan forby personlig innførsel av reseptfrie legemidler.

— I Norge hadde vi ingen forbud om å kjøpe på nett, men apotekene hadde restriksjoner når det gjaldt forsendelsen. Ut fra konkurransehensyn ville det vært urimelig om de ikke skulle fått samme muligheter som de utenlandske apotekene innen EU og EØS-samarbeidet, sier Huse.

Fortsatt er det slik de forskjellige landene selv bestemmer hva som skal være reseptpliktige legemidler. Det betyr for eksempel at norske borgere kan kjøpe et legemiddel som i Norge er reseptpliktig, uten resept i utlandet. Enten på nett, eller på reise.

— Så lenge legemidlene ikke inneholder narkotiske stoffer eller dopingmidler er det fullt lovlig. Legemidlet må selvfølgelig være til eget bruk og lovlig anskaffet innenfor EØS-området, presiserer legemiddelinspektøren.

Bare apotekene

Siden 2003 har det vært lov å selge en del reseptfrie legemidler i butikker. Disse fikk i likhet med apotekene ikke lov til å selge legemidler på nett. At apotekene nå kan selge reseptfrie legemidler i netthandel har ikke endret forbudet for butikkene.

— Dagligvarebutikkene har heller ikke lov til å informere om legemidlene de selger. Kundene skal være trygge på at de får de riktige rådene, og da må det faglige være på plass. Betjeningen på Rimi har heller ikke lovpålagt taushetsplikt. Det har de apotekansatte, utdyper Jørgen Huse.

Selger legemidler

Vitusapotek-kjeden har solgt reseptfrie legemidler på nettet siden nyttår, men det selges ikke store volumer, ifølge kommunikasjonssjef Gerd Byermoen.

— Det er et supplement til våre 170 apoteker. Vi gjør oss mer tilgjengelige for kundene våre, sier hun.

Kundene må lese gjennom en sikkerhetstekst om varen før de kan bestille den, og de må betale med kredittkort.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Kjøper potens og slankere kropp

BT anbefaler

Christine ble utsatt for to hendelser på Haukeland. Den andre kostet henne livet.

– Pasienter som henne blir ikke tatt på alvor, sier Else Falch etter dødsfallet til den utviklingshemmede datteren.

LES SAKEN