— Morna, Jens! var det klare budskapet fra en seierssikker Siv Jensen.

— Dette har jeg ventet lenge på å si. Og jeg har gledet meg lenge til å si: Morna Jens! sa Fremskrittsparti-lederen til stor jubel fra sine partifeller.

Jensen ble mottatt med trampeklapp da hun ankom valgvaken like etter klokken 22.30 mandag.

– Partiet står samlet bak at vi ønsker å gå i regjering, Vi skal ha gjennomslag for viktige Frp-saker, det klarer vi med et slikt resultat, sa Jensen til NRK etter talen, og la til at hun er en god forhandler.

- Tøffe, men realistiske

Hun sier at det er naturlig at de fire ikke-sosialistiske partiene setter seg ned for å danne regjering.

– Vi skal være tøffe forhandlere, men vi skal være realistiske forhandlere, sa hun i sin tale.

Og la til:

– Dette har vært en fantastisk dag.

Ifølge prognosene klokken 22.14 lå Fremskrittspartiet an til å få 15,8 prosent av stemmene og 30 representanter på Stortinget.

- Sentrum får nøkkelrolle

Trampeklapp og jubel møtte også KrF-leder Knut Arild Hareide da han kom til partiets valgvake like etter at valgdagsmålingene var klare. Selv om partiet gjør sitt nest dårligste stortingsvalg siden 2. verdenskrig, er partiet fornøyde med at de etter all sannsynlighet har gjort det bedre enn i 2009. Da fikk KrF 5,5 prosent. På dagens valgdagsmålinger ligger partiet rundt 6 prosent. Hareide er nå tydelig på at partiets hovedmål er å forhandle om en plass i regjering.

— Sentrum er nå sikret en nøkkelrolle i norsk politikk, og vi er klare til å utnytte vår innflytelse, sier Hareide.

- Lite sannsynlig med Frp

I en borgerlig regjering med Høyre, KrF og Venstre, ser han det som lite sannsynlig at Frp er med.

— Jeg sier det samme som jeg har sagt i valgkampen, at det er lite sannsynlig å gå i regjering med Frp, men vi skal sette oss ned. At sentrum får gjennomslag er det viktigste for oss, sier Hareide.

Han skryter av samarbeidet med Venstre i valgkampen, og peker på at KrF har god erfaring med å sitte i regjering med Venstre. Hareide har alt vært i kontakt med Venstre-leder Trine Skei Grande.

— Jeg har sendt henne en sms. Der skrev jeg blant annet at jeg var mektig imponert over den valgkampen hun har gjort, sier Hareide.

- Helheten er viktigst

Når det gjelder hvilke saker KrF aller helst vil ha gjennomslag på, vil han ikke være for konkret.

— Det er helheten som er viktig for oss. Men alle kjenner jo KrFs profil rundt det sosiale hjertet, fattigdomsbekjempelse, asylpolitikk, landbruk og innvandring, sier Hareide.

- Hvordan ser du på å samarbeide i regjering med Frp på disse områdene?

— På noen av områdene er vi veldig uenige, mens på andre områder er det mindre avstand. Men, jeg ser det som lite sannsynlig å være i regjering med Frp, sier Hareide.

VIL I REGJERING: Siv Jensen (Frp)
Scanpix