Det kunngjorde finansminister og Frp-leder Siv Jensen da hun talte til årsmøtet i Buskerud Frp søndag. Forslaget er i tråd med løftene i regjeringsplattformen og vil bli sendt fra Helse— og omsorgsdepartementet.

Høringsnotatet åpner nemlig for at bestilte polvarer skal kunne hentes ut av kunder i Post i butikk så lenge tjenesten holder åpent. Flere steder holder Post i butikk åpent fra klokken 9 til 21, opplyser Posten.

Også leveringer fra Posten til kundene kan komme til å skje når Vinmonopolet ellers er stengt.

— Men varene må bestilles 1-3 dager på forhånd. Det er ikke slik at det finnes et varelager hos Posten, understreker kommunikasjonsdirektør Halvor Bing Lorentzen overfor NTB.

Ber om svar

Forslaget som mandag sendes på høring av Helse- og omsorgsdepartementet, ber om tilbakemeldinger på om det i prinsippet bør være tillatt å foreta utlevering hele døgnet, eller om det bør settes andre tidsbegrensninger, for eksempel tilsvarende salgstidene for øl.

Selve nyheten ble presentert av Frp-leder og finansminister Siv Jensen i hennes tale til årsmøtet i Buskerud Frp søndag.

— Vi er opptatt av å gjøre hverdagen enklere for folk flest, sa hun.

Forslaget blir godt mottatt på Stortinget, også av samarbeidspartiet KrF, som tradisjonelt har motsatt seg liberalisering av alkoholpolitikken.

— Nå må vi se på forslaget og behandle det i stortingsgruppen, men vi er villige til å se på disse dagene som hittil har vært stengt. Jeg utelukker ikke at vi kan komme til å stemme for det, sier KrFs parlamentariske nestleder Hans Olav Syversen til TV 2.

Også helsepolitisk talsmann Torgeir Micaelsen i Arbeiderpartiet er positiv til forslaget.

— Vi ville ha foreslått det samme dersom vi vant valget. Det ligger inne i partiprogrammet som ble vedtatt i fjor, sier han til NTB.

Kan tape penger

— Flere åpningsdager vil påvirke kostnadene til Vinmonopolet, og det er ikke gitt at endringen totalt sett vil innebære en positiv økonomisk gevinst. Flere åpningsdager vil også ha konsekvenser av personalpolitisk art, fremholder departementet og viser til at de ansatte i dag har tariffestet fri.

Løftet om å utvide Vinmonopolets åpningsdager står nedfelt i regjeringsplattformen, som ble utferdiget på Sundvolden Hotel - hvor Jensen søndag kvitterte ut det samme løftet.

I dag tillater regelverket kun salg av alkoholholdige drikker med en volumprosent på 4,7 prosent selges på julaften, nyttårsaften, påskeaften, pinseaften og dager for valg og folkeavstemninger.

Nå skal reglene harmoneres, slik at Vinmonopolet får anledning til å holde åpent alle dager hvor det er tillatt å selge øl.

POL-JA: Siv Jensen og regjeringen gjør det lettere for nordmenn å handle på Vinmonopolet.
LISE ÅSERUD, NTB SCANPIX