- Opplever det som dypt krenkende

Rettspsykiater mener Breivik ikke ønsker å bli vurdert som utilregnelig.

Publisert Publisert

ERFAREN: Rettspsykiater Jon Geir Høyersten. Foto: SCANPIX

  • Øyvind Lefdal Eidsvik
  • Christian Nicolaisen
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

— Det oppleves trolig som en dyp krenkelse for Anders Behring Breivik å bli vurdert som utilregnelig, sier Jon Geir Høyersten.

Høyersten er selv en erfaren sakkyndig i psykiatriske spørsmål i retten. Han sier han baserer seg på hvordan Breivik har fremstått i media.

Rapporten fra de to sakkyndige, Torgeir Husby og Synne Sørheim, konkluderer med at Breivik lider av paranoid schizofreni. Rapporten ble overlevert Oslo tingrett i dag tidlig.

Selv får Breivik vite om resultatet i kveld på politihuset på Grønland i Oslo. På forhånd skal han ha forberedt seg på at vurderingen kunne være et «karaktermord».

De to sakkyndige vurderer Breivik som psykotisk både under terroraksjonen, under vurderingen, og også i planleggingen.

Høyersten sier han synes det er pussig at omgivelsene ikke har fanget ham opp.

- Er det mulig å være psykotisk så lenge som Breivik skal ha vært det?

— Ja, det er det. Det skal mye til for at noe slik ikke blir oppdaget av omgivelsene. Men det kommer ut på hva det psykotiske går ut på: Det trenger ikke nødvendigvis ringe noen alarmklokker, sier Høyersten.

Han er tilknyttet Kompetansesenter for sikkerhets-, fengsels- og rettspsykiatri ved Helse Bergen

Solid stykke arbeid

- Hvor stor er muligheten for at Breivik kan bli friskmeldt om noen år?

— Den tror jeg er liten, men det er en gjetning. Det virker som en meget solid befestet paranoid schizofreni, sier Jim Aage Nøttestad.

Han er seniorforsker ved Kompetansesenteret for sikkerhets,- fengsels- og rettspsykiatri, St. Olavs Hospital.

Som Bergen har sitt Sandviken, har Trondheim og St. Olavs Hospital sitt Brøset. Brøset er ett av de tre sykehusene med høyest sikkerhetsnivå ved siden av Dikemark og Sandviken.

Nøttestad sier han går ut fra at den psykiatrisk sakkyndige uttalelsen er et solid stykke arbeid.

— Dette er noen av de mest erfarne, om ikke de mest erfarne, rettspsykiaterne i Norge. Jeg regner med at dette er en faglig dyktig jobb, sier seniorforskeren.

Livslang medisinering

Per H. Bentsen er klinikkoverlege ved avdelingen som huser den strengeste sikkerhetsposten ved Sandviken psykiatriske sykehus i Bergen. Der gjennomgår pasienter med diagnosen paranoid schizofren omfattende og ofte langvarig behandling, som består av flere elementer.

Første bud er medisinering, sannsynligvis livslang i Breiviks tilfelle. I tillegg kommer psykoterapi og miljøterapi. Medisiner vil ifølge Bentsen bidra til å dempe psykotiske symptomer.

— Behandling har lite for seg uten medikamenter. Den demper vrangforestillingene hos pasienten, noe som vil gjøre denne bli mer tilgjengelig og i mindre grad styrt av psykosen.

— Samtalen er viktig både for å kunne forstå pasienten og for å gi denne en større grad av forståelse av sine egne symptomer, sier han.

Uvanlig ung

Les også

[No available link text]

De sakkyndige konkluderer med at Anders Behring Breivik ikke har hatt hallusinasjoner. Likevel mener de at han er paranoid schizofren. Det overrasker den svenske psykiateren Ulf Åsgård, som påpeker at hallusinasjoner er et kardinalsymptom ved denne lidelsen. Åsgård sier paranoid schizofreni er mest vanlig hos middelaldrende mennesker. — Hva betyr det egentlig at Anders Behring Breivik regnes som utilregnelig?

— At han skal ha utviklet denne sykdommen i 20-årsalderen er meget uvanlig.

Den viktigste grunnen til at Åsgård er overrasket over diagnosen, er at han etter å ha lest gjennom store deler av Behring Breiviks såkalte manifest ikke har sett noen tegn til hallusinasjoner hos 32-åringen.

Når han får høre at Aftenposten har fått opplyst at de sakkyndige i sin rapport konkluderer med at Behring Breivik ikke har hatt noen hørsels- eller synshallusinasjoner, blir han enda mer overrasket.

— Det kan forekomme at paranoid schizofrene ikke har hallusinasjoner, men ifølge lærebøkene er dette det mest fremtredende symptomet, sier den svenske psykiateren.

Vrangforestillinger eller ekstreme meninger?

Han sier diagnosesystemet som brukes i både Norge og i Sverige slår fast at en paranoid schizofren kan ha enten hallusinasjoner eller vrangforestillinger eller begge deler.

— Men jeg oppfatter ikke det Behring Breivik sier som vrangforestillinger, men som tegn på personlighetsforstyrrelse, sier Åsgård.

Rettspsyikaterne tror Anders Behring Breivik har en livslang lidelse.

Han merker seg at det under pressekonferansen ble vist til Behring Breiviks ekstreme oppfatninger om at han må beskytte Norge mot en trussel fra Islam.

— Å se islam som en trussel er en mening som deles av veldig mange mennesker. Det blir en psykiatrisering av hans meninger dersom man konkluderer av den grunn med at han er syk.

Ville åpnet for fengselsstraff

Åsgård sier de grandiose meningene den norske massemorderen har om seg selv i hans ører passer bedre med en alvorlig personlighetsforstyrrelse. Dette er en diagnose som ikke inkluderer psykose. Behring Breivik ville dermed ha blitt å anse som strafferettslig tilregnelig. Han kunne i så fall ha blitt dømt til en fengselsstraff.

Åsgård tar høyde for at han ikke har sett hele rapporten til de to norske psykiaterne, og at han derfor vil stille seg til doms over deres konklusjon, ut over å si at han er overrasket. Han påpeker også at psykiatri ikke er noen eksakt vitenskap.

Han sier han meget gjerne skulle ha lest hele den 230 sider lange rapporten, slik at han hadde hatt et bedre grunnlag for å uttale seg om konklusjonene.

Den svenske psykiateren Ulf Åsgård, som blant annet er kjent for å innføre gjerningsmannsprofilering i svensk politi, sier han ble veldig overrasket over konklusjonen til de to psykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim.

— Jeg er veldig overrasket over at de diagnostiserte Anders Behring Breivik som paranoid schizofren, sier Åsgård tilAftenposten.no.

Norsk rettspsykolog: - Overraskende

Les også

[No available link text]

Rettspsykolog og forsker ved Oslo universitetssykehus, Pål Grøndahl, mener også at konklusjonen er overraskende.— 75 til 80 prosent av de som går gjennom en slik undersøkelse blir vurdert som tilregnelige. Ut i fra det, så vil jeg si at det overraskende, sier Grøndahl.

Statsadvokat Svein Holden mener rapporten er grundig.

— Rapporten er grundig og omfattende, og gir fyldige premisser for konklusjonen. Den tar vi til etterretning, så få vi se hva den rettsmedisinske kommisjonen sier etter at de har gjennomgått den, sier Holden til Aftenposten.no.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Frp krever ny Breivik-rapport

  2. Twitter knelte etter ekstraordinær aktivitet

  3. - Må holdes unna samfunnet

SOLID ARBEID: Seniorforsker ved Kompetansesenteret for sikkerhets,- fengsels- og rettspsykiatri, St. Olavs Hospital, Jim Aage Nøttestad, tror ikke Breivik vil bli friskmeldt om noen år. Foto: BERGENS TIDENDE

BT anbefaler

Her parkerer de gratis for siste gang

– Det er ikke sikkert alle har fått det med seg, sier parkeringssjef.

LES SAKEN