— Meteoritten er delt i to biter, men er ellers ganske hel. En meteoritt av en slik størrelse treffer bakken med anslagsvis 400-500 kilometer i timen og blir derfor knust dersom den treffer hard bakke, forteller astronom Knut Jørgen Røed Ødegaard og kona Anne Mette Sannes, som har besøkt finneren Terje Fjeldheim i Valle kommune i Setesdal.

Flere kraftige ildkuler og meteorittfall rammet Sør-Norge i mars 2012, og ett av tilfellene ble sett over store deler av Sør-Norge på kvelden 1. mars. Ildkulen gikk i oppløsning nesten som en nyttårsrakett, og biter drysset ned mens de sluknet, beskriver Sannes og Ødegaard.

Takket være alle observasjonene kunne en ganske nøyaktig bane bestemmes. Ildkulen kom fra nordøst og jaget over himmelen mot sørvest. Funnstedet ligger i forlengelsen av linjen som ble trukket opp.

— Steinen har ikke ligget på bakken i mer enn et par år, og det er derfor svært sannsynlig at den stammer fra 1. mars-fallet, mener de to ekspertene.

Ødegaard forteller at steinen med sine 4510 gram er litt mindre enn steinen som ble funnet på Grefsen i Oslo i fjor vår. Valle-steinen er den fjerde største som er funnet i Norge.

— Det ligger garantert mange flere meteoritter på bakken som ennå ikke er blitt funnet, sier Ødegaard.