Vannstanden i innsjøen ventes mandag å ligge 90 centimeter over toppunktet som ble registrert ved forrige flom for to år siden.

Fet kommune har satt krisestab, noe som innebærer høynet beredskap, skriver kommunen på sin hjemmeside.

FET KOMMUNE: Vannet flommer over Kirkeveien ved Fetsund i Fet onsdag.
SCANPIX
sz384df3.jpg
SCANPIX

— Vi ber dere vurdere om det er nødvendig å flytte gjenstander fra kjellere og andre utsatte deler av eiendommen til tryggere steder, råder kommunen.

150 hus utsatt

Kriseteamet består av helsepersonell, politi og teknisk etat. Hvis anslagene fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) slår til, vil det medføre store problemer for minst 150 av husene som ligger lavest i terrenget. Torsdag gikk brannvesenet fra dør til dør for å informere beboerne, melder NRK.

— Vi har satt i gang kriseberedskap og varslet de som er mest utsatt. Vi følger utviklingen tett, sier ordfører John Harry Skoglund (Ap).

Øyeren er en innsjø i Glomma-vassdraget. Fetsund ligger der elva renner ut i innsjøen, og det er der elveleiet er bredest. Derfor stiger vannet saktere der enn ellers i Glomma.

Bekymret for situasjonen

NVE-sjef Per Sanderud frykter en storflom i områdene rundt innsjøen Øyeren i Glomma-vassdraget. Sanderud sa torsdag at han er mer bekymret for utviklingen i dette området enn for situasjonen rundt Mjøsa.

I storflommen Vesle-Ofesen i 1995 måtte 7000 personer rundt Øyeren evakueres. NVE tror imidlertid ikke at flommen blir like omfattende denne gangen.

Øyeren ligger i kommunene Enebakk, Fet og Rælingen i Akershus fylke og Trøgstad og Spydeberg i Østfold fylke. Innsjøen går også inn i Skedsmo, og flom har ført til at Lillestrøm er blitt lagt under vann flere ganger.