«Jeg måtte gi drapsmannen en beskjed fra alle han har ødelagt livet for»

Mannen som kastet en sko mot Behring Breivik i retten sier han ikke angrer på utbruddet.

KASTET: Hayder Mustafa Qasims bror ble skutt og drept på Utøya. I retten fredag kastet Qasim skoen sin mot Anders Behring Breivik i retten.
SNAKKET MED PSYKOLOG: - Jeg gjorde det som mange sikkert har hatt lyst til å gjøre, sier Hayder Mustafa Qasim.
  • Svend Ole Kvilesjø
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

— Jeg tok av meg skoen, reiste meg opp, skrek mot drapsmannen, fikk øyekontakt med ham og kastet skoen.

— Dra til helvete drapsmann! Din djevel! ropte jeg. Han så rett inn i øynene mine. Jeg skjønte at han hadde forstått beskjeden min, sier Hayder Mustafa Qasim til aftenposten.no

Sterke følelser

To og en halv time senere står han utenfor legevakten i Oslo og røyker sammen med en kamerat. Helt rolig forteller han om de sterke følelsene han har kjent på det siste døgnet - og om hendelsen i retten.

— Broren min ble drept på Utøya. Han var alene i Norge, uten familie. Drapsmannen tok livet hans. Og han ødela livet mitt og familiens. Jeg har reist fra Irak til Norge for å være tilstede i retten. Og det har gjort enormt inntrykk på meg, sier han.

Broen hans, Karar Mustafa Qasim, kom til Norge som enslig asyløker fra Irak som 16-åring. På Utøya, ved Bolsjevika, ble han truffet fire ganger av drapsmannens kuler.

Tenkte og gråt om natten

I går kveld satt Qasim på en kafé sammen med sin norske kamerat. Han var usikker på om han ville klare å sitte i rettssalen, like i nærheten av morderen. Kameraten roet ham ned.

— Du må gå dit, være der for broren din, sa jeg til ham, forklarer kameraten.

På hotellet ble Hayder Mustafa Qasim liggende og tenke utover natten.

— Jeg gråt for broren min, fikk ikke sove.

Etter noen få timers søvn møtte han sin bistandsadvokat, før de sammen gikk til Oslo tinghus.

Måtte avreagere

I rettssal 250, bare noen få meter unna massemorderen, får Qasim høre rettsmedisinere og kriminalteknikere gå gjennom hvordan flere ungdommer ble drept på Utøya.

— Jeg tenkte hele tiden på broren min. Han er borte. Mitt liv er ødelagt. Jeg satt og så meg rundt. Kunne ikke forstå hvordan folk kunne sitte helt passive, være helt profesjonelle til det som kom fram. De har fått ødelagt livene sine av morderen. Jeg begynte å skjelve, sier Qasim.

Litt senere kom spontanreaksjonen, han kastet skoen mot Anders Behring Breivik samtidig som han skrek skjellsordene.

— Vi hadde øyekontakt. Jeg måtte gi drapsmannen en beskjed, fra alle han har ødelagt livet for. Han er en morder, en terrorist.

Folk i salen klappet

— Da politiet løp mot meg og tok tak i meg, begynte folk i salen å klappe. Da skjønte jeg at jeg hadde gjort det rette. At jeg kastet skoen for alle som morderen har ødelagt livene til. Og at jeg gjorde som mange sikkert har hatt lyst til å gjøre. Jeg kjente at stresset i kroppen slapp taket, at roen senket seg i meg.

Mens Behring Breivik ble ført ut av rettssalen, ble skokasteren kjørt til legevakten.

— Jeg skal snakke med psykolog. Men det er ikke noe galt med meg. Jeg ville bare gi morderen en beskjed. Ingenting kan forandre det han har gjort.

Ingen politisak

- Blir mannen anmeldt for skokastingen?

— Slik saken står nå, vurder vi dette til ikke å være en politisak, sier operasjonsleder Marianne Grindaker i Oslo politidistrikt til Aftenposten.no.

Publisert
  1. 22. juli
SKO: - Vi hadde øyekontakt da jeg kastet skoen og ba ham dra til helvete. Jeg måtte gi drapsmannen en beskjed, fra alle han har ødelagt livet for. Han er en morder, en terrorist.

Les mer om dette temaet

  1. Mediene får ikke vise klippet av skokasteren

  2. Kastet sko mot Breivik i retten

BT anbefaler

«Bergensernes jubel vippet ham nesten av pinnen»

Post Malone er verdens mest populære rapper. Bergensernes jubel vippet ham nesten av pinnen.

LES SAKEN