Er du klar for lyn og torden?

Juli og august er høysesong for tordenvær. Langt fra alle har god nok beskyttelse mot lynnedslag.

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 14 år gammel

Juli og august er høysesong for lyn og torden, som gjør skade for flere hundre millioner årlig. Mange eldre boliger mangler overspenningsvern.

Lørdag feide et voldsomt tordenvær inn over hovedstaden, og medførte brann i et bolighus og mange andre skader. Også i begynnelsen av den andre uka i juli vil det knitre og smelle hyppig. Ifølge Meteorologisk institutt blir det rikelig med regn på hele Sør— og Østlandet til uka, og det er fare for torden i Telemark, Østfold, Vestfold og Agderfylkene.

Mangler beskyttelse

Mens de fleste nye boliger bygges med overspenningsvern, har mange gamle bygg ingen beskyttelse mot lynnedslag. Mange drar i tillegg på ferie uten å ta ut støpslene på det elektriske utstyret.

– Trolig er hundretusener av norske boliger uten overspenningsvern og jordfeilbrytere, sier Terje Hanssen, som er sikkerhetssjef i NELFO, bransjeorganisasjonen for elektrikere, til NTB.

Norge har et sårbart strømnett for lynnedslag. Problemene er størst i distriktene der kraftlinjene er i lange luftstrekk. Forsikringsselskapene mottar årlig 5.000 skademeldinger etter torden, og betaler ut mellom 400 og 500 millioner kroner. Mye av dette kunne vært unngått.

– Det er snakk om enorme krefter, så hvis det slår rett ned i huset får det store konsekvenser uansett. Men slår det ned i nabolaget, kan riktig overspenningsvern redde mye, sier administrerende direktør Dagfinn Kvalheim i Norsk brannvernforening til NTB.

Vern i sikringsskapet

Kvalheim advarer folk mot å tro at de er sikre ved å bare kjøpe de enkle stikkontakt-overspenningsvernene, såkalt finvern.

– Finvernet man kobler til stikkontaktene beskytter følsomt utstyr mot spenningsfeil av mindre art. Men man bør også ha et grovvern installert i sikringsskapet. Det er nødvendig for å beskytte mot de større smellene, sier Kvalheim, som advarer folk mot å prøve seg med egenkonstruerte lynavledere.

Skader etter lynnedslag kan også gjøre seg gjeldende i etterkant. Ledninger kan ligge og ulme og ta fyr måneder etter nedslaget.

Ifølge Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH) førte lynnedslag til nesten 1.800 branner i Norge i fjor.

– Elektrisk utstyr kan også fungere en tid etter overspenningen, men endre karakter og så plutselig slutte å fungere. Derfor er det viktig å være obs på alt elektrisk i huset hvis lynet har slått ned i nærheten. Lukter det litt svidd fra veggen eller hvis noe utstyr oppfører seg rart, må man få det sjekket, sier Kvalheim.

Har du tips til andre om beskyttelse mot lyn? Bruk kommentarfeltet under.

SKADER MYE: Et lyn lyser opp over Manglerudhallen i Oslo under det kraftige tordenværet som feide over hovedstaden lørdag ettermiddag.
Publisert