KrF ut av regjeringssamtalene

KrF deltar ikke i videre samtaler om regjeringssamarbeid, men Krf-leder Knut Arild Hareide sier han ønsker å samarbeide med regjeringen.

Publisert Publisert

MØTTES: De fire partilederne på borgerlig side satt i samtaler onsdag. Foto: NTB scanpix

iconDenne artikkelen er over to år gammel

Etter samtaler mellom de nåværende regjeringspartiene og samarbeidspartiene på Stortinget onsdag kom statsminister Erna Solberg ut og ga beskjed om at KrF ikke kommer til å delta i de videre regjeringssamtalene.

– KrF er tydelige på at de ikke ønsker å gå inn i samtaler om et regjeringsgrunnlag, sa Solberg.

Støtter fortsatt

Regjeringspartiene fortsetter med samtaler med Venstre hvor det blant annet blir diskutert å ta inn Venstre i regjeringen. Krf-leder Knut Arild Hareide understreker imidlertid at partiet er åpne for å støtte en ny regjering.

– Vi konstaterer at vårt regjeringsalternativ ikke lyktes. Vi ønsker å samarbeide konstruktivt og godt, sa han etter møtet.

KrFs Knut Arild Hareide presiserer at de vil fortsette å støtte den sittende regjeringen, skriver VG.

– Vi ønsker å få til politisk gjennomslag, vi ønsker å samarbeide, sier Knut Arild Hareide.

Likevel så KrF nå at en regjering uten Frp ikke ville la seg gjøre. Og en regjering med både KrF og Frp var like uaktuelt.

Les også

Fem grunner til at KrF er i trøbbel

BLIDE: Ikke uvenner, vil bare ikke samarbeide om regjeringsmakten. Erna Solberg ser på kvelddens møte som konstruktivt og de har blitt enige om at de skal samarbeide om konstitueringen til Stortinget. Foto: NTB scanpix

Budsjettet i sikte

Solberg understreker at hun vil holde døren åpen for begge småpartiene dersom de skulle ønske å gå inn i regjeringen.

Samtalene mellom de fire partiene fortsetter neste uke, for å diskutere oppfølging av vedtakene og avtalene som er gjort i løpet av de fire årene samarbeidsavtalen varte.

Solberg sier imidlertid at hun ikke vil legge fram en ny regjeringsplattform før budsjettfremleggelsen 12. oktober.

– Vi kommer ikke med noen ny regjeringsplattform, rett og slett fordi det fortsatt er åpent hvordan vi skal forhandle videre med Venstre. Om det da kommer en regjeringsplattform ut av det i løpet av høsten, er det for tidlig å konkludere med, men det kan godt hende.

Skjørere maktgrunnlag

Samtidig vedgår hun at maktgrunnlaget for regjeringen er skjørere nå enn i forrige periode.

– Vi har jo behov for fire partier og ikke tre partier, og i så måte var det klarere og tydeligere mandat for den borgerlige regjeringen i forrige periode, sier hun, men legger til at det var situasjoner der regjeringen kunne ha falt fordi Høyre og Frp ikke ble enige med Venstre og KrF.

– I så måte er det ikke så stor forskjell, men det er klart litt tynnere er det.

Men mulighetene for at hun vil fortsette som statsminister er gode, mener Solberg.

– Det blir ikke en samarbeidsavtale av den typen vi har hatt i inneværende periode, men jeg har god tro på vi vil klare å finne felles løsninger.

Les også

BT-kommentator Mathias Fischer: Slik kan Ap skape trøbbel for regjeringen

HJEMOM: Trine Skei Grande må snakke enda litt mer med partiet sitt, før hun setter to streker under svaret. Foto: NTB scanpix

Gjennomslag

Venstre-leder Trine Skei Grande sier hun skal gå tilbake til partiet som skal bestemme hvilke saker det er viktig å få gjennomslag for før de fortsetter forhandlingene med regjeringspartiene.

– Nå har regjeringen laget et budsjett. Vi vil gjerne se budsjettet for et grunnlag for videre samarbeid. For oss handler alt politisk samarbeid om å få gjennomslag for saker og vi har en liste med saker som vi har forventet å få gjennom, sier hun.

Publisert