Kongeleiligheten 18 mill. billigere enn ventet

Etter flere års forberedelser er kongeleiligheten på Slottet nå klar for innflytting. Leiligheten er blitt 18 millioner billigere enn budsjettert og onsdag ble den formelt overlevert til kong Harald og dronning Sonja.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 20 år gammel

WIBECKE LIE, NTB

Samlede kostnader for den 950 kvadratmeter store leiligheten oppgis til 103 millioner kroner. Det er Slottsforvaltningen som har hatt ansvaret for prosjektet. Entreprenør har vært Selmer Skanska og byggetiden har vært 15 måneder.

Statsbyggs opprinnelige budsjettforslag lød på 190 millioner kroner og 30 måneders byggetid.

Det er fortsatt flere måneder til kongeparet kan ta leiligheten i bruk. Trolig skjer ikke det før langt utpå høsten når kunst, møbler, og annen innredning er på plass.

Fornøyd kongepar Kongeparet er svært fornøyd med at de nå snart kan flytte inn i sin nye leilighet etter den årelange oppussingen på Slottet.

– Vi har vært ganske lei, men nå er vi kommet til veis ende, sa kongen og takket alle involverte for et fantastisk arbeid.

Det beste ved å flytte fra Asker til Oslo mener dronning Sonja er nærheten til kulturbegivenheter som kino teater og kunstutstillinger. Det hun vil savne mest er nærheten til naturen.

– Der er vi jo veldig bortskjemt. Men jeg er glad for at noen andre snart skal flytte inn på Skaugum, sa en smilende dronning.

Kongeparet forteller at de begge har vært engasjert i byggingen av leiligheten. Ifølge dronningen er kongen veldig flink med farger og har hatt et ord med i laget på det området.

Fikk nøkkel Det var arbeids— og administrasjonsminister Jørgen Kosmo som på vegne av departementet og regjeringen overleverte nøkkelen til den nye leiligheten. Han uttrykte glede over at kongen og dronningen nå skal flytte inn på Slottet, "der de hører hjemme".

Nøkkelen var av det gammeldagse slaget, og Kosmo mente det kanskje kunne være en oppgave for kongeparet på lange kvelder å finne ut hvor nøkkelen passet. Dronning Sonja lovet å henge den i glass og ramme.

Flott resultat Enkelt, elegant og preget av god smak. Det er stikkord for den nye leiligheten som ligger i 3. etasje i Slottets søndre del med utsikt over Slottsplassen og Dronningparken. Leiligheten består av ni hovedrom, inkludert to stuer, vinterhage, bibliotek, daglig spisestue, spisestue, kjøkken og to soverom. I loftsetasjen over er det stor trim- og badeavdeling som kongeparet har felles med Slottets gjestefløy.

Arealet som er tatt i bruk til kongeleiligheten besto tidligere av gjesterom. Fra trappeoppgangen kommer man opp i en helt nybygget vinterhage, moderne innredet i glass, tre, og norsk stein, men med de gamle loftsbjelkene intakt. Fra vinterhagen kommer man inn i dronningens stue som er holdt i en gyllen, feminin fargetone. Ved siden av ligger kongens stue, som er hjørnerommet i leiligheten. Rommet er malt i en maskulin sjøgrønn farge, og på den ene veggen er det et glasskap til kongens pokaler. Peisen fra kong Olavs dagligstue er flyttet hit, og hyller og skap er skreddersydd til rommet.

Flere steder i leiligheten er det spesialbygde glasskap til kunst og pyntegjenstander som kongeparet har fått i gave eller anskaffet gjennom årene.

Gulvene i oppholdsrommene er i eikeparkett med innfelt mønster i mahogni, såkalt intarsia.

Garderobeskap uten datastyring Et stort, luftig loftsrom med masse skap og store kommoder utgjør den kongelige garderobeplassen. Her er det ingen datastyring, men enkle, store skap i bjørk med skyvedører. Kommodene, som er pusset opp og malt hvite, er arv fra dronning Maud og kong Haakon. Her blir det enkelt for kammerpike og kammertjener å holde orden på en omfattende kongelig garderobe.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Kommunen venter på vurdering fra FHI. Flere tiltak diskutert.

Byrådet har diskutert tiltak med Folkehelseinstituttet.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Nå er også Bård Finne i Bergen

  2. Slik anbefaler FHI å stoppe smitten i Bergen

  3. Vogntog ødela historisk bro. Nå gjør de grep for å hindre nye ulykker.

  4. Hun var i et forhold med mannen som er tatt for dobbeltdrap. – De fem beste årene i mitt liv.

  5. – Etter noen sekunder tenkte jeg «herregud, jeg overlevde»

  6. Bergen får ekstra vaksinedoser til studenter: – For et utrolig fornuftig tiltak