Forsvarskomiteen vil ha ekstern gransking av Helge Ingstad-bergingen

En enstemmig forsvarskomité på Stortinget vedtok onsdag å kreve en ekstern gransking av prosessen rundt bergingen av fregatten Helge Ingstad.

Publisert Publisert

SJØSATT: Helge Ingstad ble sjøsatt igjen onsdag, knappe seks uker etter at fregatten ble hevet i Hjeltefjorden og transportert til Haakonsvern. Foto: Emil Wenaas Larsen / Forsvaret / NTB scanpix

  • NTB

– Vi trenger å vite om det ble gjort riktige vurderinger i bergingsprosessen, hvordan ting var organisert og ikke minst hva det vil koste til slutt. Nå snakkes det om 600–700 millioner kroner, sier Martin Kolberg (Ap) til NRK.

Han er stortingsrepresentant og medlem av utenriks- og forsvarskomiteen og reiste forslaget om gransking sammen med partikollegene Anniken Huitfeldt, Marianne Marthinsen og Leif Audun Sande.

Komiteen er spesielt interessert i å komme til bunns i hvorfor vaierne som var festet til fregatten, røk natt til 13. november slik at skipet sank enda dypere. Komiteen ønsker også svar på hvilke vurderinger som ble foretatt i den første fasen av bergingen.

– En offentlig rapport skal være på bordet innen et halvt år, sier Kolberg.

Statens havarikommisjon og politiet gransker ulykken allerede. Havarikommisjonen la frem en foreløpig rapport 29. november, og også Forsvaret selv skal granske ulykken.

Sjøsatt onsdag

Kort tid før vedtaket i forsvarskomiteen, og knappe seks uker etter at fregatten Helge Ingstad ble hevet i Hjeltefjorden, ble skipet sjøsatt igjen på Haakonsvern onsdag formiddag.

Etter sjøsettingen ble skipet slept til en tørrdokk på Haakonsvern. Der skal det videre arbeidet fortsette for å kartlegge det totale skadeomfanget om bord i fregatten.

– Det har vært en intensiv arbeidsperiode som gjør at vi i dag sjøsetter Helge Ingstad i henhold til planen. Vi har dermed frigjort den innleide lekteren og kan benytte oss av allerede eksisterende infrastruktur ved Sjøforsvarets hovedbase Haakonsvern, sier kommandørkaptein Håvard Mathisen, prosjektleder i Forsvarsmateriell, i en pressemelding.

Arbeidet så langt har bestått i å tette skadene på skroget under vannlinjen ved å sveise store stålplater over hullene i skipssiden.

Kartlegger skadeomfanget

Nå skal sakkyndige kartlegge det totale skadeomfanget om bord i fregatten. Funnene vil bli brukt til å sammenfatte en tilstandsrapport som skal beskrive de skips- og våpentekniske skadene som følge av havariet. Tilstandsrapporten skal være ferdig før sommeren.

Fregatten kolliderte med tankskipet Sola i november i 2018. Skipet ble liggende i fjæresteinene nord for Stureterminalen i Øygarden i nesten fire måneder før den ble hevet og fraktet til Haakonsvern i Bergen.

Vaktsjefen på fregatten, losen på tankskipet og en ansatt på trafikksentralen på Fedje har fått status som mistenkte etter ulykken.

Publisert