Sony imponerer

Sony gjør det meste riktig med toppmodellen Xperia Z2.

Publisert Publisert

Xperia Z2 er Sonys våpen i mobildivisjonens eliteserie i år. Mobilen er en videreføring av fjorårets toppmodell, Xperia Z1. Visuelt er forandringen så små at du må være «ekspert» for å se forskjell på Z1 og Z2. Xperia Z2 er blitt noen millimeter smalere og tynnere, men 8 millimeter lengre. Forskjellene er altså marginale, til tross for at skjermen har vokst med 0,2 tommer. Xperia Z2 også store likheter med nettbrettet Xperia Z2 Tablet.

Vi liker godt det firkantede og litt ikoniske designet på Z-serien til Sony. Med heldekkende glass både på for— og baksiden, oppleves den også som hakket mer eksklusiv enn hovedkonkurrenten Galaxy S5 fra Samsung.

Valgt det enkle

afp000685824-xu0kpjlMoB.jpg

Sony har ikke gjort store krumspring med brukergrensesnittet på Xperia Z2. De har holdt det enkelt og det liker vi. Det er lett å kjenne seg igjen og det er lett å finne fram i menyene.Brukergrensesnittet ligger nær opp til en ren Android-følelse, og det tror vi mange liker. Men mobilen er likevel full av Sony-ting som ekstra innstillinger for skjermen, ekstra lydjusteringer, ekstra strømstyringsmuligheter og smart styring når noe kobles til mobilen via Smart Connect.

I sum oppleves Xperia Z2 som en velutstyrt mobil og med funksjoner som bidrar til å forbedre og forenkle vår mobile hverdag. Som sin forgjenger er Xperia Z2 også vanntett ned til 1,5 meter. Merk deg at vanntettingen gjelder for ferskvann.

Ikke sterkest

Xperia Z2 er vanntett ned til 1.5 meter i ferskvann og den tåler godt å bli brukt utendørs en regnværsdag. Foto: Sony

Ytelsesmessig legger Xperia Z2 seg litt under Samsung Galaxy S5 i våre tester. Det er ikke store forskjellene og i daglig bruk vil det ikke merkes.Tvert imot så synes vi at Sonys ryddige brukergrensesnitt gjør at Xperia Z2 oppleves som enklere og raskere til hverdagsbruk. Sony kan riktignok ikke by på pulsmåler eller fingeravtrykkssensor, så om dette er viktig for deg må du velge Galaxy S5. Hvis ikke kan du trygt velge Xperia Z2. Batterilevetiden på Xperia Z2 er god og i vår første test av Xperia Z2 målte vi batterilevetiden til hele hele 13 timer og 53 minutter. I andre test målte vi litt mindre, med 9 timer og 51 minutter.

Vi har ikke rukket å kjøre en tredje test, men uansett så leverer Xperia Z2 en imponerende batterilevetid. Det gjør også at Xperia Z2 tikker og går lett i to døgn (og lenger med lite bruk) før vi trenger å tenke på lading. I tillegg har Sony et «Stamina»-modus som gir deg ekstra lang batterilevetid når du trenger det.

xperia-z2-four-times-sharper-than-hd-overview-e810068f0f2f2b6264c7d16af337e8db-460-Sz8BxFEJ9F.jpg

Skjermen på Xperia Z2 er i en liten divisjon for seg selv. Dette er den første skjermen vi uten problem har kunnet brukt utendørs med solbriller på – og likevel sett hva som står på skjermen.Den 5,2 tommers store skjermen full HD-oppløsning og det betyr 442 punkter per tomme. Panelet som er brukt er av typen IPS, noe som gir god kontrast, gode farger og god innsynsvinkel.

Godt kamera

Xperia Z2 har en egen kameraknapp, noe vi liker godt. Det gjør at det er raskt å aktivere kameraet (også med hansker) og kameraet tar gode bilder. Fotoappen til Sony er også bra og gir deg mange manuelle innstillinger og andre muligheter som for eksempel slow motion— og 4K-opptak om du ønsker det.

Vi synes bildene fra Xperia Z2 var hakket skarpere og hakket varmere i fargene enn bildene vi tok med Galaxy S5, men forskjellene er ikke veldig store. På den andre side synes vi Galaxy S5 under dårlige lysforhold klarte å levere litt mer lyssterke bilde enn Xperia Z2. Vi kommer tilbake med en større test av kameraene på samtlige toppmobiler senere i mai.

Konklusjon

Xperia Z2 tåler å bli brukt utendørs. Dette er en av de første mobilene vi har klart å bruke i sterkt sollys med solbriller på. Og skulle det begynne å regne, så tåler Xperia Z2 det også. Foto: Hallvard Lunde.

Sony har lyktes i å lage en suveren etterfølger til Xperia Z1. Z2 har en større skjerm, men i praksis er de to modellene så å si jevnstore. Mobilen er rask, responsiv og vi synes den ikke er så «masete» som noen av Samsungs mobiler.Hos Samsung må vi i større grad skru av ting, mens Sony Xperia Z2 kommer uten at alt av pling, plong og varslinger er slått på. Dette bestemmer du selvsagt selv på begge modellene, men ut av boksen synes vi Xperia Z2 har en litt mindre påtrengende stil enn det Samsung har valgt.

Det vi ikke synes noe om med Xperia Z2, er at den kun leveres med 16 GB intern lagringsplass. Det er for lite på en toppmobil i dag. Selv om du kan putte inn et minnekort på opp til 128 GB, burde Sony spandert på 32 GB som minste lagringskapasitet. Laster du ned et par filmer, så er mobilen full og du må inn med et minnekort. Det er litt for dumt i 2014 på en mobil til drøye 5000 kroner.

I sum kommer vi likevel ikke utenom at Sony absolutt fortjener vår toppkarakter.

KORT SAGT:

 • Skjerm
 • Kamera
 • Batterilevetid
 • Ytelse
 • God brukervennlighet

— 16 GB lagringsplass

Karakter: 6/6

Pris: 5589 kroner

Spesifikasjoner: Sony Xperia Z2

 • OS: Android 4.4.2
 • Skjerm: 5,2 tommer IPS
 • Oppløsning: 1920 x 1080 punkter, 424 PPI
 • Prosessor: 2,3 GHz, quad core
 • Lagringsplass: 16 GB
 • Minnekort: Ja, opp til 128 GB
 • RAM: 3 GB
 • Kamera: 20,7 MP
 • 4G: Ja, 150/50 mbps, cat 4
 • Batteri: 3200 mAh
 • Størrelse: 73,3 x 146,8 x 8,2 mm
 • Vekt: 163 gram
 • Annet: IP67, IR-sender, FM-radio

Testresultater: Sony Xperia Z2

 • Quadrant: 17821
 • Rightware Browsermark: 1236
 • Geekbench: 2572
 • AnTuTu: 34844
 • Batterilevetid: 13 timer 53 minutter

Les også:

Rimelig bærbar spill PC

Test av Nokias kjempemobil, Lumia 1520

Trådløs høyttaler med bra lyd og annerledes design

Artikkelen er skrevet av og publisert på Klikk.no.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Kvinne funnet død i Åsane: Mann som var i leiligheten har fått forsvarer

– Jeg har snakket med ham i mange timer på sykehuset, sier advokat Erik Johan Mjelde.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

 1. Skyss frykter mer trengsel tirsdag morgen. Det har én spesiell grunn.

 2. – Ja, det vil bli kaos i Åsane

 3. Ruth Grung tapte i Bergen, men gir seg ikke: – Jeg står løpet ut. Jeg er en fighter.

 4. Hun håpet brann­alarmen skulle gå, så hun fikk slippe. Til slutt bestemte Weronica (19) seg.

 5. Øygarden: Opphever karantene for skoletrinn

 6. Dette liker Lars Arne Nilsen dårlig: – Et bergensfenomen