Sorry, Apple. Førsteplassen er opptatt

Sjekk hvilket mobilkamera som gruser konkurrentene i ny test.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Brukerne har valgt. Ser vi på kjøpsstatistikkene har salget av kompaktkameraer sunket kraftig.

Mobiltelefonen har overtatt, og det er først og fremst fordi kvaliteten på bildene er god nok. Dessuten kan få ting matche mobilavhengigheten vår.

Til syvende og sist er det bildekvaliteten som gjelder. Derfor har HjemmePC testet hvilken mobil som har det beste kameraet.

Vi har en soleklar vinner, nemlig Nokia Lumia 1020.

Dette er fortsatt den beste kameramobilen på markedet. Du får manuell kontroll, fotografering i råformat og svært høyoppløste bilder med overraskende god kvalitet.

Sony Xperia Z2 er en god nummer to. På plassene bak følger Samsung Galaxy S5, HTC One M8, iPhone 5 S og Huawei Ascend P7. Les om hver og en av modellen e i testen lenger ned i saken

FAKTA:

HjemmePC har testet:

 • Nokia Lumia 1020
 • Sony Xperia Z2
 • Samsung Galaxy S5
 • HTC One M8
 • iPhone 5 S
 • Huawei Ascend P7

Årets og fjorårets modeller

Lumia 1020 var den desidert beste kameramobilen i forrige test. iPhone 5 S er med siden Apple ikke har lansert noe ny modell i år.

Vi skulle gjerne hatt med LG sitt nye mobilmonster G3, men modellen er i skrivende stund ikke tilgjengelig. Det hadde også vært naturlig å ha med

Samsung Galaxy K Zoom, men vi følger heller opp med enkelttester senere. Under kan du lese våre betrakninger.

Kameraspesifikasjoner

Nokia Lumia 1020 og HTC One M8 skiller seg ut spesifikasjonsmessig. HTC har få, men store piksler. Nokia har mange, men små.

Så selv om Nokia har cirka dobbel så stor bildebrikke som HTC , så er pikslene på HTC nesten dobbelt så store som hos Nokia.

Sony og Samsung utmerker seg ved at du kan filme i 4K format (3840 x 2160 piksler).

Det er bra, selv om detaljskarpheten neppe matcher dedikerte videokameraer med 4K-opptak. Mange velger likevel heller å filme i 1080 pikser, da dette er mer hendig med tanke på deling og fremvisning i ettertid.

Disse to modellene er også vanntette.

Lysfølsomhet

Nokia og HTC er også de to som har høyest lysfølsomhet. Nokia går opp til ISO 4000, HTC til ISO 1600. De andre deltagerne stopper på ISO 800 (iPhone går nok egentlig til ca. ISO 2500, men det har du ikke kontroll på selv).

HTC har en egen manuell modus. Her kan du selv sette både ISOverdi, lukker og fokus. Dette er noe bare Nokia har gjort tidligere.

Vi hadde dog problemer med å bruke den manuelle lukkertiden.

Stiller man den for høyt blir bildet naturlig nok helt hvitt, men det forblir hvitt selv når man velger en kortere lukkertid.

Vi måtte sette tilbake til automatikk før vi kunne sette lukkertiden på nytt med riktig resultat. Dette funker nok litt glattere hos Nokia.

Nokia eneste med Xenon-blits

Legg også merke til at Nokia Lumia 1020 er den eneste mobilen som har ekte Xenon-blits istedenfor bare LED-lys.

Det må også nevnes at HTC One, Samsung S5, Sony Xperia Z2 og iPhone 5S alle støtter sakte-filming med opp til 120 bilder i sekundet i 720p-oppløsning.

Last ned nye funksjoner i kameraappen

Flere modeller tillater at du laster ned nye funksjoner direkte i kameraappen. Nokia, Sony og Samsung har denne muligheten.

Alle plattformene lar deg laste ned nye kameraapper med helt egne funksjoner. Vi tar en titt på hva som følger med hver mobil.

iPhone har nok den mest begrensede appen og tillater ingen manuelle innstillinger, bortsett fra blitz. Du kan velge HDR-modus, kvadrat-format, saktefilm, seriefoto og panorama, samt bruke diverse filtre. Kamraet fokuserer og knipser raskt når du trykker på utløseren.

Retusjering

Huawei Ascend P7 har mer å by på. Modellen gir deg valget mellom en fullautomatisert Smart-modus, en «gjør vakker» funksjon som glatter ut huden. I tillegg gir den deg HDR-funksjon, panorama og stemmeutløser.

Du kan også knipse 10 seriebilder og la telefonen velge ut det beste, samt vannmerke bildene dine.

Et lydnotat-modus finnes lar deg lese inn 10 sekunders kommentarer til hvert bilde. I tillegg har kameraet Instagramliknende filtere.

I normal modus kan du i tillegg styre ISO, hvitebalanse, eksponeringskompensasjon og selvutløser. Du kan også justere både metning og kontrast.

Kameraet har også objektsporing, og smileutløser, og du får bildestabilisering på videoopptakene.

Vi savner 4K, saktefilm og bildestabilisering ved stillbilder, men alt i alt er kameraappen godt utstyrt.

Samsung har seks moduser

Samsung Galaxy S5 har 6 moduser, auto, skjønnhetsansikt, serieopptak, panorama, dobbeltkamera og virtuell tur.

Seriebildene tilbyr en rekke seriefunksjoner: Viske ut gjenstander i bevegelse, lage actionbilde, eller få kameraet til å velge ut det beste bildet.

I auto-modusen kan du bruke bildestabilisator, stille ISO-verdi, lage uskarp bakgrunn, stille hvitebalanse og eksponeringskompensasjon. Du kan også bruke en annen enhet som ekstern skjerm.

Filtre finnes også, og både 4K og saktefilm er på plass. De to siste gjør videofunksjonen veldig attraktiv.

Samme muligheter hos Sony

Sony Xperia Z2 har samme mulighetene. HTC One M8 har sin Zoe-funksjon. Det er en kort videosnutt som fanges sammen med stillbildet.

Du kan bruke både front og hovedkameraet samtidig eller lage et 360 panoramabilde, altså et bilde hvor du kan kikke deg rundt i ettertid.

HTC har også valgt å ha et ekstra kamera på baksiden som skal fungere sammen med hovedkameraet.

Dette kan gjøre bakgrunnen uskarp, eller gi en morsom 3D-effekt. Vi er ikke sikre på om disse funksjonene rettferdiggjør kostnadene for det ekstra kameraet, siden slike sjelden fungerer optimalt.

I manuell modus kan du styre ISO-verdi, hvitebalanse, lukkertid og fokus. Det er bra, selv om vi ikke syntes det fungerte like bra som hos Nokia.

Du finner også Instagram lignende filtre du kan bruke, samt en sminkefunksjon som jevner ut ansiktshuden.

Mest imponerende er hastigheten på utløseren. Den er lynkjapp, noe som er viktig for å få tatt bildene i riktig øyeblikk.

Eneste med Windows Phone

Nokia Lumia 1020 er eneste telefon i testen som kjører Windows Phone. Her er det litt vanskeligere å få oversikt da det i utgangspunktet ligger tre kameraapper inne.

Nokia Pro Cam, Nokia Smart Cam og Windows Phone standard kamerapp.

I tillegg kom Nokia med ny funksjonalitet til Lumia 1020 tidligere i år, noe som medførte at du måtte laste ned en fjerde kameraapp, Nokia Camera.

Vi velger å holde oss til sistnevnte, fordi den gir mulighet til å fotografere i råformat. Det er det ingen andre mobiler som tillater, utenom Nokias egen Lumia 1520. Denne funksjonen er selve prikken over i'en når det gjelder bildekvalitet.

Sammen med Sony Z2 er Nokia også den eneste mobilen med en dedikert kameraknapp som du kan bruke som utløser.

Ellers får du muligheten til å stille på både hvitebalansen, ISO-verdien og kompensasjon manuelt.

Som på HTC One M8 kan både fokus og lukkertid stilles manuelt, noe som gir mye merverdi.

Kameraet støtter også såkalt bracketing, med opp til 5 bilder med forskjellig eksponering. Det ligger flere fotoapper inne, blant annet en egen panoramaapp.

Nokia Lumia 1020 er ikke mobilen med flest standard fotofunksjoner. Dog har den de beste funksjonene for optimal bildekvalitet.

MInus for at det tar et par sekunder før kameraknappen er klar for nytt bilde når du har aktivert råbildet. Likevel må man nesten forvente dette når mobilen skal ha tid til å lagre bildefiler på opptil 50 MB.

Ulike funksjoner for bedre bilder

Sony Xperia Z2 er rik på funksjoner. Her har du fremragende auto, manuell modus, 4K-video, timeshift, uskarp bakgrunn, kreative filtre, og panorama funksjon.

Du får også seriefoto med utvelgelse av beste bilde, egen funksjon for Vine-videoer og en Argumented Reality-modus.

Det innebærer at telefonen legger inn datagenererte elementer i bildet ditt.

I manuell modus kan du stille inn både eksponeringskompensasjon, hvitebalanse og ISO-verdi. Bildestabilisator og HDR er også på plass. Også liker vi den dedikerte kameraknappen.

Det viktigste er dog kvaliteten på de ferdige bildene.

TESTEN:

Testvinner: Nokia Lumia 1020

2. plass: Sony Xperia Z2

3. plass: Samsung Galaxy S5

 HTC One M8

 Apple iPhone 5S

 Huawei Ascend P7

Les mer:

Så lett får du barnevennlig mobil

Oops! Der glemte du barna igjen

Foreldre presser mobil på seksåringer

Artikkelen er skrevet av og publisert på Klikk.no.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Johannes (25) var «vellukka». Likevel prøvde han å ta livet sitt.

Johannes Nonås Langhelle vil bryte ned tabu om psykiske lidingar blant unge menn.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. Brann i flere grillhytter: – Vi var bekymret for at ilden skulle nå skogen

 2. Sykehjem har ansatte som fortsatt ikke er vaksinert

 3. Svarer om forholdet til fansen

 4. Besøk, sykehjem og utesteder – disse reglene gjelder fra fredag

 5. – Flere tiltak kan bli nødvendig på kort varsel

 6. Amerikansk konsept har inntatt Bergen sentrum: – Uventede kombinasjoner imponerer