Fekjær: – Bingoautomat-inntekter uheldig for Actis

At rusorganisasjoner som kjemper mot spilleavhengighet selv tjener millioner på bingoautomater, registreres med vantro av psykiater og overlege Hans Olav Fekjær.

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 13 år gammel

– Jøye meg, det var ukjent. Det er uheldig for Actis, sier Fekjær til NRK. Han er rådgiver på spilleproblematikk for Actis, rusomsorgens samarbeidsorgan.

Tall fra Lotteritilsynet som NRK gjengir, viser at rusorganisasjonene hittil i år har fått inn 1,4 millioner kroner på slik virksomhet. Dette er omtrent 50 prosent mer enn det slike organisasjoner fikk inn i hele 2007.

Resolusjon mot

Paraplyorganisasjonen har gjentatte ganger markert seg som en sterk kritiker av at humanitære organisasjoner mottar midler for spilleautomater, fordi den mener at automatene ødelegger og splitter familier.

Generalsekretær Anne-Karin Kolstad i Actis beklager situasjonen, men peker på at Actis ikke har noen instruksjonsmyndighet overfor sine medlemsorganisasjoner.

Alle medlemsorganisasjonene i Actis fattet i 2006 en felles resolusjon om ikke å motta penger fra spilleautomater. Til tross for dette har flere av organisasjonene økt sine inntekter fra bingoautomater, og i løpet av inneværende år har nye rusorganisasjoner begynt å motta penger fra disse automatene.

Overlege Fekjær er kritisk til at spesielt avholds— og rusorganisasjoner mottar penger på spilleautomater, blant annet fordi det gjentatte ganger er påvist kobling mellom spilleavhengighet og rusproblematikk.

Fekjær klandrer ikke organisasjonene som kastet seg inn i bingo- og annen spillevirksomhet på 90-tallet, men i dag burde de vite mer om avhengigheten som skapes, mener han.

Få kvaler

Nestleder i organisasjonen Pårørende til Spilleavhengige, Hilde Sjem, sier til NRK at det er kynisk av Actis’ undergrunnsorganisasjoner å motta disse pengene.

– De bør gå i seg selv, for det må gå an å finne andre måter å få inn inntekter på enn å snylte på andre avhengighet. Det blir veldig den enes død, den andres brød, sier hun.

Noen organisasjoner har få kvaler med å motta penger fra bingoautomater. Andre vil ut av ordningen, men mener det er vanskelig.

Knut T. Reinås i Forbundet mot Rusgift sier at forbundet for så vidt trenger pengene, men ønsker bare å motta penger fra ordinær bingo og ikke fra bingoautomater. Men det virker vanskelig å reservere seg mot å motta penger fra deler av driften, sier han.

Dette tilbakeviser Rune Steffens i O. Kristoffersen Bingodrift AS, som blant annet driver Furuset Bingo og Grønland Bingo, hvorfra majoriteten av organisasjonene henter inntekter.

– Det er ikke vanskelig å dele opp og skille ut inntekter fra ordinær bingodrift dersom noen av organisasjonene bare ønsker penger derfra. Men det har vi ikke fått spørsmål om, sier Steffens.

Hva synes du om saken? Si din mening i kommentarfeltet!

PENGER I KASSEN: Inntektene fra bingoautomater går også til organisasjoner som jobber mot spillegalskap.
Publisert
BT anbefaler

Savnet gutt funnet i buss på Tides parkerings­anlegg: – Kan fremstå som et brudd på våre rutiner

Torsdag morgen ble det satt i gang en omfattende leteaksjon etter en syv år gammel gutt.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. – Fryktelig trist både for kundene våre og ansatte

  2. Blir klærne rene på 30 grader? Vaskeeksperten svarer.

  3. – Glorifiseringen må ta slutt. Det var drit på 90-tallet også.

  4. Are (45) fikk publikum til å gråte med lego

  5. Krangel har splittet turistbygden. Nå prøver investorer igjen.

  6. Flyplassvegen er stengt i helgen. Det skaper trøbbel her.