Hardt oppgjør om automat-monopolet

Flere EU-land mener det norske automatmonopolet både har europeisk og global betydning.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 15 år gammel

Det falt mange harde ord da det skulle gjøres opp om de norske spilleautomatene i EFTA-domstolen i går.

— Automatene er blitt det største og mest skadelige spillet Norge har sett, sa advokat Fredrik Sejersted hos Regjeringsadvokaten. Han omtalte fenomenet som «et monster».

— Norge har tidligere vært beskyttet mot den verste spilledjevelen, sa Sejersted, og viste til at Norge har fått 70.000 spilleavhengige på grunn av automatene.

På podiet satt EFTA-domstolens tre dommere, deriblant norske Henrik Bull, som skal avgjøre saken en gang over nyttår. I salen satt representanter for en rekke EU-land, automat- og spillebransjen - og en liten hær av forretningsadvokater og lobbyister som er hyret inn av gamblingindustrien.

- ESA er naive

Norge fikk sterk støtte fra flere EU-land. Belgias representant sa i sitt innlegg at Norges rett til å innføre et monopol både har europeisk og global betydning: Europeisk fordi den private spilleindustrien gjør alt de kan for å presse frem en liberalisering av pengespill i hele Europa, og global fordi det samme skjer i rammene av Verdens handelsorganisasjon, WTO.

— Denne saken er av eksepsjonell karakter. Temaet er svært delikat og sensitivt, fulgte Nederlands representant opp. Også Frankrike og Island ga Norge full støtte.

Regjeringsadvokaten mente ESA er naive.

— De har tatt side med de sterke økonomiske kreftene som vil ha vekk monopolene, sa Seiersted, som trodde ESA «ikke har skjønt konsekvensene» av det de gjør.

- Hjelp til organisasjonene

Overvåkingsorganet ESA, som skal passe på at EØS-avtalen blir fulgt, svarte med å beskylde Norge for å ha helt andre motiver enn hjelp til de spilleavhengige.

— Monopolet skulle sørge for de frivillige organisasjonene fikk beholde inntektene sine, sa ESAs Per Andreas Bjørgan. Under dagens regime får organisasjoner som Røde Kors og Redningsselskapet 40 prosent av automatinntektene.

Under et monopol skal de i stedet få overføringer fra Norsk Tipping, som skal eie og drive 10.000 automater. Målet er at spillingen skal reduseres med 80 prosent, ved hjelp av nye og «snillere» automater. Samtidig skal ikke organisasjonene bli for mye skadelidende, fordi automateierne ikke lenger skal ha sin bit av kaken.

Kjører på med reklame

ESA mener dette ikke holder som begrunnelse for et monopol, og hevder at det finnes andre og enklere måter å få bukt med spillegalskapen på.

— Det er ikke noe problem å lage automater som er så treige og kjedelige at ingen orker å spille på dem, sa Bjørgan. ESA mener Staten kunne innført nye krav til hvordan automatene skulle fungere, til antall maskiner og hvor de skulle stå - uten å stenge ute de private eierne.

Den store effekten av det nylig innførte seddelforbudet, som har halvert omsetningen på automatene, illustrerer det poenget, mener ESA.

Bjørgan viste til at Staten heller ikke ellers akkurat har vært noen pådriver for å dempe nordmenns spillelyst.

— Norsk Tipping og Rikstoto annonserer for nesten 200 millioner kroner i året. Vi vet at mange spilleavhengige deltar i flere typer spill, sa Bjørgan.

Publisert