Det brenner fortsatt flere steder i Flatanger, men situasjonen er for øyeblikket under kontroll.

— I morgentimene har vinden løyet og bedret forholdene for slukking og redusert faren for spredning. Branngaten har hatt ønsket effekt, opplyser politiet i Nord-Trøndelag i en pressemelding.

STORBRANN: Brannbåt forsøker å slukke noe av brannen tirsdag. Onsdag er planen å slokke frr luften.
SCANPIX

To kriminalteknikere og en etterforskningsleder starter onsdag formiddag en foreløpig åstedsundersøkelse. Det skjer i Uran-området, på bakgrunn av vitneavhør. I tillegg skal flere vitner avhøres.

55 hus tapt

Fire helikoptre fra Forsvaret, samt ett sivilt helikopter deltar i slukningsarbeidet onsdag, men det er avhengig av værforholdene. Kystvaktskipene KV «Bergen» og KV «Njord» er også i området.

Politiet jobber fortsatt med å få oversikt over skadeomfanget. Ifølge brannvesenet har 55 hus gått tapt i brannen — og fire av disse tilhører fastboende, melder NRK.

Fylkesvei 492 er fortsatt stengt, og politiet har nedlagt ferdselsforbud i området.

Forbud mot åpen ild

Politimesteren i Nord-Trøndelag har innført midlertidig forbud mot all bruk av åpen ild i terrenget inntil forholdene endrer seg. Alle som bruker ild utendørs uaktsomt, vil bli straffeforfulgt og risikerer bøter eller fengsel i inntil tre måneder, advarer politiet.

En rekke andre steder i landet, deriblant i Bergen kommune og hele Sogn og Fjordane fylke, er det også innført forbud mot bruk av åpen ild.

Mindre vind og bedre flyvær gjør at Flatanger-ordfører Olav Jørgen Bjørkås optimistisk.

— Været er bra, og det er slukking med helikopter. Håpet er at brannen skal bli slukket onsdag. Det er førsteprioritet, sier ordføreren.

NETT_Branner Trøndelag.jpg

Solberg til Flatanger

Onsdag formiddag møtte ordføreren, rådmannen, lensmann og kommunens kriseteam dem som er rammet av brannen.

— Vi skal se på hva som er utfordringene på kort sikt og lang sikt for dem som er berørt, sa ordføreren på vei inn til møtet.

Bjørkås sier det er en selvfølge å be om statlig hjelp i forbindelse med brannen, men har ikke oversikt over hva behovet er.

Justisminister Anders Anundsen (Frp) besøkte Flatanger tirsdag. Også statsminister Erna Solberg varsler at hun vil komme for å se på brannskadene. Det skjer når selve slukkingen er over, ifølge NRK.

— Vi vil stille opp både når det gjelder gjenoppbygging av infrastruktur og kostnader til brannmannskapene, sier Solberg.