• Vi har ikke kontroll og må slepe båten ut på fjorden, sier brannvesenet.

Torsdag kveld fikk politiet melding om at det hadde tatt fyr i båten «Karm Viking» som lå til kai ved Otenmneset på Stadlandet i Selje.

Han hørte noen smell da han

var på vei om bord i båten.

Geir Solvåg i Ervik Havfiske

Rundt klokken 09.30 fredag morgen ble det bestemt at «Karm Viking» skulle slepes ut på fjorden.

Ifølge politiet skal det være bunkersolje, to propanflasker og 40.000 liter med drivstoff om bord i den 38 meter lange båten.

— Vi har ikke kontroll ennå, og på kaien ligger det også en dieseltank. Vi har derfor bestemt at vi skal slepe båten ut på fjorden, sier Frode Eide ved 110-sentralen i Sogn og Fjordane.

Temperaturen i båten stiger fortsatt.

— Det er ingen åpne flammer på dekk, men det er tydelig at det brenner et sted inne i båten siden temperaturen fortsetter å stige. Det er også fremdelses for varmt til å gå om bord, sier Trond Hatlenes, operasjonsleder i Sogn og Fjordane politidistrikt.

Gassflasker eksploderte

Meldingen om brannen kom inn til politiet klokken 21.47 torsdag kveld. En time senere eksploderte to flasker med Argon-gass som var om bord.

BRANN: Fredag morgen brenner det fremdels i båten «Karm Viking» som lå til kai ved Otenmneset på Stadlandet.
ØYSTEIN TORHEIM

Frykten var en stund at brannen også skulle nå bunkerstankene.

— Det var to om bord i båten da det smalt, men disse kom seg i land på egen hånd. De ble kjørt til legevakten på Eid for kontroll, men det skal ikke være snakk om noen personskade, sa operasjonsleder Per Rimmen torsdag kveld.

Ved 23-tiden torsdag prøvde brannmannskaper å gå om bord for å slukke brannen, men måtte gi opp. Ved midnatt natt til fredag opplyste politiet at brannvesenet ikke hadde kontroll over brannen og at temperaturen i båten steg.

— Det brenner fremdeles i båten og det er fortsatt god temperatur. Det er ikke mulig for brannvesenet å gå om bord på grunn av den intense varmen, sa Rimmen fredag morgen.

- Hørte noen smell

Det er Proa Fiskeriselskap på Askøy som eier båten, men tidligere eier Ervik Havfiske har driftet båten helt frem til nå.

— Driftssjefen vår fikk melding fra maskinisten som var om bord at det brant. Jeg måtte ringe 110 fordi det var dårlig mobildekning i området, sier Geir Solvåg, daglig leder i Ervik Havfiske.

Ifølge Solvåg var det en som tilfeldigvis kom på besøk til maskinisten som oppdaget brannen.

— Det sies at han hørte noen smell da han var på vei om bord i båten. Maskinisten hadde ikke merket noe selv og holdt på med sin arbeidsoppgaver bak i båten.

Han har pratet med maskinisten og sier at alt står bra til med han.

— Han var om bord da det begynte å brenne. Han var ikke skadet, men ble sendt til legevakten for sjekk på grunn av mye røyk, sier Solvåg.

Skulle overta båten

Solvåg er usikker på hva som kommer til å skje med båten.

— Det er ingen som har vært inne i båten på grunn av stor varmeutvikling. Men nå ligger båten i en vik i nærheten. Det var viktig å få den vekk fra dieseltankene på kaien dersom de to gassflaskene om bord skulle eksplodere.

Daglig leder hos Proa Fiskeriselskap, Dag Robert Gamst, befinner seg på Askøy og forteller at han fikk vite om brannen først på morgenkvisten.

— Jeg må bare se å komme meg i sving her for å finne ut hva vi skal gjøre. Jeg har ikke fått snakket med maskinisten ennå, sier Gamst.

Driftsansvarlig i Ocean Going, Stacy Ferkingstad, forteller at det var meningen at de skulle overtå båten nå i januar.

— Jeg fikk vite om dette for bare 20 minutter siden og må prøve å samle trådene. Jeg må også snakke med eierne, sa Ferkingstad til BT i 07-tiden.

Hjelp av slepebåt

«Karm Viking» er ikke lenger utstyrt for fiske, men brukes i dag som vaktbåt, ifølge politiet.

Årsaken til brannen, som er konsentrert innvendig ved baugen av båten, er ikke kjent. Drivstofftankene er bakerst på båten.

BÅTEN: Dette bildet av båten er tatt med varmesøkende kamera.
Vidar Johannesen/RS Emmy Dyvi

Brannvesenet hadde tenkt til å slepe båten ut til åpent hav i natt, men ombestemte seg da de begynte å få kontroll, ifølge Rimmen.

Men rundt klokken 09.30 fredag sier altså brannvesenet at de likevel velger å slepe båten ut på fjorden. Med god hjelp fra slepebåten «Boa Heimdal» fra Kystverket og redningsskøyten «Emmy Dyvi» ligger nå båten trygt ute på fjorden. Begge båtene, med slukkeutstyr om bord, har ligget i nærheten av den brennende båten i nesten hele natt.

— Båten brenner fremdels og brannvesent prøver å slukke brannen, sa operasjonsleder Trond Hatlenes klokken 08.20 fredag.

Brannmannskapene har også vært i beredskap på land og har fulgt situasjonen nøye.

brann stadt3.jpg
ØYSTEIN TORHEIM