Krekar fengslet i fire uker

Mulla Krekar har satt en pris på hodet til en kurder, mener politiet.

Publisert Publisert

I FENGSLINGSMØTE: Mulla Krekar ble fredag fremstilt for varetekstfengsling. Politiet mener Mullaen har oppfordret til en straffbar handling under flere TV-intervjuer. Foto: NTB SCANPIX

  • NTB
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Mulla Krekar er varetektsfengslet i fire uker. Han er siktet for trusler og for å ha oppfordret til straffbare handlinger.

Politiet begjærte fredag mulla Krekar varetektsfengslet på bakgrunn av uttalelser han er kommet med i intervjuer med NRK og andre fjernsynskanaler.

Nå har Oslo tingrett konkludert med at varetektsfengsling ikke vil være et uforholdsmessig inngrep i saken, og at fengsling er påkrevd for å hindre at mulla Krekar begår nye straffbare handlinger. Retten mener det er skjellig grunn til å mistenke mulla Krekar for de forholdene han er siktet for.

I intervjuet med NRK sa mulla Krekar blant annet at han vil sende en «gave» til den som dreper kurderen Halmat Goran. Oslo tingrett mener utsagnene om kurderen er «en oppfordring og tilskyndelse» til drap på kurderen. Utsagnene er samtidig egnet til å framkalle alvorlig frykt hos ham, påpekes det.

Mulla Krekar er tidligere dømt for trusler mot Goran samt to andre kurdere og Erna Solberg.

Under fengslingsmøtet argumenterte mulla Krekars forsvarer Brynjar Meling med at mulla Krekar tidligere er dømt for lignende utsagn, og at det derfor vil være dobbeltstraff å dømme ham på nytt for dette.

Oslo tingrett mener på sin side at utsagnene er som nye straffbare handlinger å regne når mulla Krekar gjentar dem nå, flere år senere.

— Oppfordet til straffbare handlinger

Mulla Krekar ble fredag begjært varetektsfengslet i fire uker. Han er siktet etter straffelovens paragraf 140 for offentlig å ha oppfordret til straffbare handlinger, blant annet gjennom et intervju med NRK.

Til NRK sa mulla Krekar at han vil sende en gave til den som dreper kurderen Halmat Goran. Krekar er tidligere dømt for trusler mot vedkommende.

— Dette er blodpenger og å sette en pris på en persons hode, sa politiinspektør Vegard Rødås om utsagnene under fredagens fengslingsmøte.

Krever båndlegging

Rødås betegner intervjuet som skremmende. Samtidig må mulla Krekars utsagn i intervjuene ses i sammenheng med den innflytelsen han har, mener politiinspektøren, som er påtaleansvarlig i saken.

Les også

Utvider siktelsen mot Krekar

Les også

NRKs mullaløft

— Når han kommer med generelle terroroppfordringer eller oppfordringer til drap på konkrete personer, må det ses i sammenheng med den innflytelsen han har, sier Rødås.

Han mener samfunnet må legge bånd på mulla Krekar.

— Dette må stoppe. Han har muligens balansert med ytringsfriheten en stund. Men dette må båndlegges nå. Hvis han ikke klarer å styre seg selv, så må vi gjøre det, sa Rødås.

Hevdet sin uskyld

Under fengslingsmøtet sa mulla Krekar selv at han er uskyldig. Han mener han er blitt feiltolket, og at NRK har presentert intervjuet på en fordreid måte.

— Svaret på noen av spørsmålene, er svar på andre spørsmål. De har endret det. Når man hører på de arabiske svarene, er det nyanser og forskjeller, hevdet mulla Krekar.

— Dette intervjuet var på over to timer. De lovet meg å publisere 15 minutter, og etterpå hele intervjuet på internett. Hadde de offentliggjort hele, hadde vi ikke trengt å diskutere her og nå, sa han.

Dommeren spurte også hvilke handlinger han mener kurderen Halmat Goran har utført.

— Det at han spyttet på og brente Koranen. Det er ikke kommet noe nytt i løpet av de tre årene. Det nye svaret er til handlingen han utførte tidligere, sa mulla Krekar.

Har sagt det samme før

Krekar sa videre at det ikke var noe nytt i svarene han hadde gitt på NRKs spørsmål.

Hans forsvarer Brynjar Meling viste til at det er forbud mot dobbeltstraff i Norge.

— Når man velger å sikte ham for å ha gjentatt uttalelse, har man ikke tatt nok hensyn til at han har sagt det samme før, sa Meling under fengslingsmøtet.

— Han er straffet for det en gang tidligere. Da er det et forbud mot det, lik det eller ei, sa Meling.

Frykter påvirkning

Krekar ble pågrepet av politiet torsdag, dagen etter intervjuet med NRK, og siktet etter straffelovens paragraf 140. Fredag ble det kjent at han også var siktet for trusler i forbindelse med de samme uttalelsene.

Ifølge Rødås er det primære problemet at mulla Krekar kan påvirke andre til å handle. Han viser til at mullaen regnes som en god taler, og at han tidligere har vært i kontakt med ekstremister. Politiinspektøren viser også til terroren i København nylig. Der var personer på bare 19- 22 år involvert.

— Så unge personer kommer ikke fram til en så ekstrem fortolkning på egen hånd. Dette skyldes klart at de er påvirket av religiøse skikkelser, som mulla Krekar, sa Rødås.

Publisert