— Det er riktig at det er besluttet å håndtere denne varslingssaken fra Politidirektoratet. Det betyr at direktoratet vil innhente eksterne konsulenter for å foreta en gjennomgang av saken. Politimesterens håndtering omfattes av varslingssaken, og derfor er det naturlig at saken løftes til overordnet instans, sier personaldirektør Karin Aslaksen i Politidirektoratet til VG.

Det var varslerens advokat, Jens-Ove Hagen, som krevde en slik gransking av hvordan klienten hans ble behandlet. Han skal ha blitt avvist av både kolleger og politimesteren og blitt sykmeldt etter at han slo alarm om den svake etterforskningen av Monika-dødsfallet.

Åtte år gamle Monika Sviglinskaja ble funnet død i sitt hjem på Sotra 14. november 2011. Politiet konkluderte først med at det ikke lå noe straffbart bak dødsfallet, men Hordaland politidistrikt avgjorde i mai i fjor at etterforskningen skulle gjenopptas.

Etter DNA-funn ble morens tidligere samboer, en 32 år gammel litauer, pågrepet og siktet for forsettlig drap. Han nekter straffskyld.

Litaueren har sittet i varetekt siden pågripelsen i oktober. Tirsdag ble han fremstilt for forlenget varetektsfengsling i fire uker med brev- og besøksforbud. Bergen tingretts kjennelse kommer onsdag. (©NTB)