Samarbeidet bidrar til å styrke landets militære kapasitet, påpeker ambassaderåd Vladimir Isupov overfor Aftenposten.

Russland og Georgia var i krig i 2008, og situasjonen er fortsatt svært spent. Det ble derfor tatt dårlig imot på russisk side da Norges nye rolle ble kjent i slutten av april.

— Øker faren for krigshandlinger

Norske militære skal trene i et område like ved utbryterrepublikken Sør-Ossetia. Området anses av både EU og NATO som georgisk territorium som er okkupert av russiske og ossetiske styrker.

— Et militært samarbeid med Georgia innebærer en forsterkning av georgisk militær kapasitet i en konfliktfylt region. I lys av det georgiske angrepet mot Sør-Ossetia i 2008 og fortsatt aggressiv retorikk fra president Saakasjvili mot dette landet og Abkhasia, er det ensbetydende med å øke faren for nye georgiske krigshandlinger, skriver Isupov i en e-post til avisen.

Russland mener den georgiske presidenten Mikhail Saakasjvili forsøker å sette NATO og Russland opp mot hverandre.

Statsministeren i Norge

Temaet har fått fornyet aktualitet ettersom den georgiske statsministeren Nika Gilauri er på norgesbesøk. Han møtte olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) til samtaler torsdag, og vil fredag blant annet ha møte med statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og delta på et NUPI-seminar.

Forsvarsminister Espen Barth Eide (Ap) understreker at russiske synspunkter ikke er avgjørende for Norges utenrikspolitikk.

— Russland har gitt uttrykk for at de ikke liker at NATO-land samarbeider militært med Georgia, og det gjelder også for oss. Men vi spør ikke Russland hva slags utenrikspolitikk vi skal føre. Det er også ting Russland gjør som vi ikke liker, sier Barth Eide.