Forslaget blir fremmet i dag, men vil ikke tre i kraft før 1. januar 2016. Regjeringen er avhengig av støtte fra KrF eller Venstre i Stortinget, og utvidelsen av sertifikatordningen må i tillegg forhandles med Sverige.

Strømprisen øker

Grønne sertifikater gir småkraftverkene 15 øre ekstra per kilowattime, noe som vil gi en årlig kostnad på rundt 215 millioner kroner. Ifølge Småkraftforeningen betyr det at husstander, med et forbruk på 20.000 kilowattimer i året, vil få en økning i strømregningen på 50 kroner i året.

— Mange småkraftverk eies av lokale, små grunneierlag. De ble sviktet av den rødgrønne regjeringen som lovet at de skulle få bli med i ordningen. Men de innfridde aldri. Resultatet er at mange er i en dypt fortvilet situasjon, sier stortingsrepresentant Oskar Grimstad (Frp).

Personlige tragedier

— De står i fare for å måtte gå fra gård og grunn. Det er flere personlige tragedier som følge av dette løftebruddet, sier han.

— Men nå retter vi opp dette. For oss er det også et moralsk spørsmål. Vi innfrir det som er lovet og det vi gikk inn for i forrige stortingsperiode, sier Høyres Bjørn Lødemel.

— Jeg tror mange småkraftverk nå kan reddes og at de kan refinansieres, sier han.

Ble utelatt

De to energipolitikerne fra regjeringspartiene sier at eierne av småkraftverkene vil kunne hente fra 500.000 til 800.000 kroner i året fra ordningen med grønne sertifikater.

Kraftverk som ble bygget i årene 2004 til 2009, ble utelatt fra ordningen da den ble vedtatt. Det er kraftverk med en effektproduksjon på mellom 1 og 10 MW.

Da Småkraftforeningen gjorde opp status for de grunneiereide kraftverkene i fjor, fant de at 15 var teknisk konkurs, 24 gikk med underskudd og 31 ikke tok ut utbytte eller betalte lønn til involverte.

Solgte livsverket

«Med de lave kraftprisene blir situasjonen verre måned for måned, og mange teller på knappene om hvor lenge de tør å fortsette», skrev foreningen i et notat i november i år.

Her står det også at mange småkraftverk er solgt av økonomiske årsaker:

«Sist ute var Sværen Kraft i Balestrand, hvor grunneierne nylig måtte kaste inn håndkleet og selge livsverket». Kjøper var Sogn og Fjordane energi.

Småkraftforeningen viser også til at tyske interessenter kjøpte en pakke med 33 småkraftverk i 2013.