— Det er jo klart at et Sjøheimevern uten båter, ikke er særlig til Sjøheimevern. Da er det liten vits. Vi trenger både flerbruksfartøy og småbåter, sier oberstløytnant Per Olav Vaagland, sjef for Sjøheimevernet i Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane, til NRK.

Ved mobilisering kan Sjøheimevernet disponere rundt 200 større fartøyer og 130 hurtigbåter, men egne fartøyer kan flere av mannskapene foreløpig se langt etter.

Flere steder langs kysten mangler Sjøheimevernet nemlig båter og må derfor bokstavelig talt tørrtrene på land der de terper på enkeltmannsferdigheter og prosedyrer.

— Hvis vi ikke får fartøyene innen ett til to år så er jo treningen bortkastet, for da har vi kun trent i et unødvendig element, mener Vaagland.

Håpet ligger i øvelsen Mørejarl, som går av stabelen på Nordmøre i april neste år. Da håper oberstløytnanten å ha båter til disposisjon.

I begynnelsen av april i år bekreftet forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) i en tale til Landsrådet for Heimevernet at regjeringen anskaffer seks nye flerbruksfartøyer til innsatsstyrkene. Meningen er at andre styrker kan få anledning til å disponere disse båtene.

Oberstløytnant og sjef for kommunikasjonsavdelingen i Heimevernsstaben, Nils Arne Skaret, kan ikke love at Sjøheimevernet får flere egne båter med det første, men sier til NRK at Sjøheimevernet kan få lov til å leie de nye fartøyene hvis de blir disponible.

— Planen er å få dem i drift neste år, sier Skaret.