Erna kan løse kvinnekabal med tre på topp

Hvis Erna legger en kabal med tre kvinner i toppen, kan hun slippe unna med en lavere samlet kvinneandel i den nye regjeringen.

Publisert Publisert

PÅ SUNDVOLLEN: Høyre-leder Erna Solberg og Frp-leder Siv Jensen i forbindelse med pressekonferansen på Sundvolden Hotell på Sundvollen i forbindelse med regjeringsforhandlingene tirsdag kveld. Foto: LISE ÅSERØD, NTB SCANPIX

  • NTB
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Det eneste som på forhånd er helt sikkert, er at Høyre-leder Erna Solberg blir statsminister og at Frp-leder Siv Jensen skal ha en statsrådspost. Jensen blir etter alt å dømme finansminister.

Det tredje tunge departementet i regjeringen er Utenriksdepartementet. Forutsatt at Frp får finansministeren, vil Høyre ut fra sin størrelse få utenriksministeren.

Les også

Solberg vil ikke gåi «rødgrønn» felle

En slik løsning er nærliggende, mener Minerva-kommentator og journalist Jan Aril Snoen.

Tror på tre

En svært aktuell kandidat som utenriksminister er Ine Eriksen Søreide. 37-åringen har ledet utenrikskomiteen og forsvarskomiteen med stø hånd de siste fire årene, og hun har allerede tre perioder bak seg på Stortinget.

— Det er helt sikkert at to av de ledende statsrådene blir kvinner og ganske sikkert at også den tredje av de ledende blir en kvinne. Da kan Solberg antakelig tillate seg litt færre kvinner samlet sett i regjeringen, sier Jan Arild Snoen til NTB.

Historisk

I den avtroppende rødgrønne regjeringen er kjønnsfordelingen 50-50 med ti kvinnelige og ti mannlige statsråder. Det får Solberg kanskje ikke til, men med tre kvinner på topp kan hun likevel unngå kritikk, mener Snoen:

— Dette er antakelig første gang i verdenshistorien noe sted at du får kvinner i de tre fremste posisjonene. Da kan du ikke klage over at bare 7 av 19 statsråder er kvinner. Eller, det er i hvert fall mulig å argumentere for en slik fordeling, mener Snoen.

Han holder fast på at færre enn 7 likevel ikke kan forsvares dersom totalen er 19 statsråder.

Holdepunkter

De kommende dagene vil det bli servert spekulasjoner, tips og analyser om hvem som blir statsråd for de ulike departementene.

Dette er hva vi vet:

Antall departementer skal fordeles så retteferdig som mulig mellom Høyre og Frp - målt etter oppslutningen ved valget. Med 18 statsråder tilsier en matematisk fordeling 7-11 i favør av Høyre, men det er ikke hogget i stein.

— Dette er noe av det vi skal i gang å forhandle om, sier Solberg til NTB.

Dessuten må Solberg ta - i hvert fall visse - hensyn til kjønn og geografi, i tillegg til personlige egenskaper som hun selv sier hun legger stor vekt på.

Og selv om Solberg blir regjeringssjef, må hun ta hensyn til Frps ønskeliste.

— Men hun må være komfortabel med alle statsrådene, sier Snoen.

Ønskeliste

Dessuten vet vi hva partiene selv ønsker seg av departementer.

Høyre vil ha helse, skole, samferdsel og justis - i tillegg til nevnte poster som statsminister og utenriks. Det innser Solberg ikke er mulig.

— Frp vil trenge et departement der de kan bruke penger. Jeg ser samferdsel og justis som mest aktuelle, sier Snoen.

Slå sammen

Det er et åpent spørsmål om en blåblå regjering vil benytte anledningen til å slå sammen departementer nå som sentrumspartiene ikke er med på laget.

Mange har blant annet foreslått å slå sammen Næringsdepartementet med Fiskeri- og kystdepartementet og Landbruks- og matdepartementet.

Snoen sier det finnes gode argumenter både for og mot. I denne omgang tror han ikke Solberg tar konflikten som vil måtte komme, særlig med KrF, som har tatt rollen seg som et distrikts- og jordbruksparti blant de fire.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Nytt fag kan bryte med menneskerettighetene

  2. Politikk av regnbuen

  3. Nå starter personkabalen

  4. Norman ønsker opprydding i departementene

  5. Erna Solbergs seier

  6. KrF fikk spesialavtale

  7. Frp krever mer satsing på veibygging