- Vil presse Øygard til å gå av

Både statsministeren og oppoisjonen i Vågå skal være rystet over det som har kommet frem i retten i dag.

Publisert Publisert

- PRESSES TIL Å GÅ: Dagbladet og VG skriver fredag at Ap-ledelsen vil fjerne Rune Øygard fra ordførerstolen i Vågå. Her fotografert på vei ut av rettslokalet i Lillehamer. Foto: SCANPIX

  • Erlend Langeland Haugen
  • NTB
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Dagbladet skriver fredag kveld at Ap-ledelsen er svært opprørt over det som har kommet frem i Sør-Gudbrandsdal tingrett i dag, da flere svært seksualiserte meldinger ble lest opp for retten.

Ifølge avisen mener statsministeren Jens Stoltenberg at Vågå Ap bør uttrykke mistillit til den permitterte ordføreren Rune Øygard.

Også VG skriver i kveld at Aps ledelse, inkludert statsminister Jens Stoltenberg og partisekretær Raymond Johansen, er så opprørte at de tar initiativ som gjør at Rune Øygard kan bli tvunget ut av ordførerstolen.

Øygard og Stoltenberg har møttes flere ganger og har vært politiske venner, men det synes nå å være over, skriver VG.

Beklaget «griseprat»

Fredag ble det i retten lest opp flere meldinger fra samtaler Øygard og den 16 år gamle jenten hadde via Skype.

Øygard har blant annet skrevet «Orker ikke se på deg og vite at jeg ikke får ta på deg», «Vil gifte meg med deg jeg nå. Vil du bli kjerringa mi?» og «Vi prater seinere. Liker ikke å prate når stefar eller mora di er der, de kan ta til å lure på oss».

Selv har Øygard forklart at det skyldes den spesielle sjargongen de to hadde utviklet. Vågå-ordføreren har også beklaget deler av Skype-samtalene, og medgir at deler av innholdet kan oppfattes som «seksualisert», skriver Dagbladet.

Les også

- Jenten opplever at det verste er over

Les også

Øygard: - Jeg føler meg skikkelig tråkket på

— Det pågår en straffesak som skal gå sin gang. Men politikk og det å være folkevalgt dreier seg om tillit. Uavhengig av om Øygard blir dømt eller ikke, er det i retten kommet frem så mye som undergraver hans vurderingsevne, at det er vanskelig å ha tillit til ham, sier en kilde i Ap til Dagbladet.

Også deler av opposisjonen i Vågå kommune mener ordfører Rune Øygard ikke lenger er skikket til ordførervervet og krever hans avgang, skriver NTB.

Det største opposisjonspartiet i Vågå er rystet over detaljene som kom fram i Sør-Gudbrandsdal tingrett fredag.

- Øygard må gå av

— Vi er voldsomt skuffet over Rune. Ordførervervet er det høyeste tillitsvervet man kan ha i en kommune, og vi er klinkende klare på at han har forvaltet det på en upassende måte, sier kommunestyrerepresentant for Bygdalista i Vågå, Tor Valdvik.

— Vi krever at han går av som ordfører. Han er ikke skikket til denne jobben lenger, og det som han har innrømmet å ha gjort på ordførerkontoret er ikke en tillitsperson verdig, sier Valdvik.

Leder av Oppland Arbeiderparti, Kjersti Stenseng, mener ordbruken er uakseptabel fra en voksen mann til en ung jente.

— Nå skal rettssaken gå sin gang, men på bakgrunn av det som har kommet fram så langt, skjønner jeg at folk reagerer. Det gjør jeg også, sier Stenseng.

Fylkesordføreren i Oppland, Gro Lundby (Ap), ønsker ikke å kommentere saken.

— Jeg vil ikke være med å kommentere en slik sak nå, fordi den er til behandling i retten. Jeg er redd våre utsagn nå kan være med på å påvirke utfallet, sier Lundby.

Kommunestyret avgjør

Øygard er folkevalgt og ikke ansatt i partiet. Det må være det lokale kommunestyret i Vågå som eventuelt ber Øygard frasi seg vervet som ordfører.

Det er også mulig for det lokale Ap-laget, som har satt ham øverst på sin liste ved valg, å uttrykke mistillit og be ham gå. Hittil har Vågå Ap sagt at de har tillit til Øygard «inntil det motsatte er bevist».

Så sent som onsdag denne uka sa Live Langøygard (44), som er leder for Vågå Arbeiderparti, at hun det siste året har hatt jevnlig kontakt med ordføreren.

— Vi har hatt telefonkontakt og pratet om løst og fast, alt utenom saken og politikk. Det er klart vi tar vare på ham, vi er sambygdinger, og vi er her for ham dersom han har behov for å prate eller få hjelp.

Øygard var først 90 prosent sykmeldt etter at saken ble anmeldt i september i fjor, deretter i permisjon med full lønn fra mai og til saken er over.

Publisert