Øygard dømt til fire års fengsel

Vågå-ordfører Rune Øygard (Ap) er dømt til fire års fengsel for gjentatte overgrep mot en mindreårig jente.

Publisert Publisert
  • Aftenposten
  • NTB
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Øygard ble mandag dømt til fire års fengsel for gjentatte overgrep mot en mindreårig jente fra hun var 13 til 15 år gammel. Han må dessuten betale den nå 17 år gamle jenten 150.000 kroner i oppreisningserstatning.

Øygard har hele tiden nektet straffskyld, men retten har ikke trodd på ham:

Les også

Stoltenberg: - Alvorlig dom

— Hans forklaring fremstår som oppkonstruert, kunstig og ikke troverdig, sa tingrettsdommer Torunn Kvisberg etter å ha redegjort for Skype-meldinger som ble sendt mellom tiltalte og fornærmede, og fortsatte senere:

— Etter rettens skjønn er dette en klart kjæresteaktig og seksualisert tone.

Dommen falt i Sør-Gudbrandsdal tingrett mandag formiddag. Den er enstemmig, og i tråd med aktors påstand.

Retten tror på jenten

Det var jentens forklaring som utgjorde det sentrale beviset mot Øygard. Domfellelsen innebærer at tingretten i stor grad har festet lit til hennes forklaring om opptil 50 samleier over en toårsperiode.

Øygard har medgitt at han hadde samtaler som inneholdt det han kaller «griseprat» på chattetjenesten Skype med den nå 17-årige jenten, men nekter straffskyld.

— Tiltalte og fornærmede har hatt helt motstridende forklaringer om forholdet dem imellom, påpekte tingrettsdommer Torunn E. Kvisberg før hun gikk inn i detaljene i Øygards forklaring.

Retten har i sin dom lagt stor vekt på Skype-meldingene som politiet fant da de undersøkte tiltaltes PC. Skype-meldingene underbygger etter rettens skjønn at det var et seksuelt forhold.

Retten har også lagt vekt på at fornærmede ikke hadde tilgang til disse Skype-loggene da hun forklarte seg for politiet.

Rune Øygard Foto: SCANPIX

— Jentens forklaring har vært detaljert og konsistent fra hun ble avhørt dagen etter at anmeldelsen var levert politiet, påpekte statsadvokat Thorbjørn Klundseter.

Øygard vil trekke seg

Øygard skal ifølge TV 2 ha bestemt seg for å trekke seg som ordfører i Vågå hvis han ble domfelt i tingretten - uavhengig av utfallet av en ankesak. Han har imidlertid ikke kommentert dette selv i forkant av domsavsigelsen.

Øygard sto lent lett fremover mot dommeren, med hendene foldet foran seg og hodet lett bøyd fremover, under domsavsigelsen.

Etter at de satte seg igjen, utvekslet han noen få ord med sin forsvarer Mette Yvonne Larsen, som hadde et lettere oppgitt uttrykk i ansiktet.

Det var ingen reaksjoner å se hos noen av de andre på tiltaltes side i retten, bak ham sitter blant andre hans kone.

Øygard selv har hele tiden nektet straffskyld, og hans forsvarer Mette Yvonne Larsen prosederte på full frifinnelse for ordføreren.

Hadde kjæresten til stede

Erstatningsbeløpet er 110.000 kroner lavere enn kravet til jenten. Bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal argumenterte i sin prosedyre med at saken står i en særstilling, og at oppreisningsbeløpet derfor må settes høyere enn hva rettspraksis tilsier.

Den nå 17 år gamle jenten hadde sin 18 år gamle kjæreste til stede på tilhørerbankene i sal 1 i tinghuset på Lillehammer. Forholdet til ham var det som utløste konflikten med Øygard, som til slutt endte i retten.

Les også

«Ein manns makt og popularitet må aldri stengje for den sunne skepsisen til utilbørleg framferd»

Den da 15 år gamle jenten fortalte først til kjæresten hva som hadde skjedd, før foreldrene til de to tenåringene ble koblet inn i saken.

Det var jentens mor som gikk til politiet med anklagene mot ordføreren.

Publisert

KLART FOR DOMMEN: Hektisk aktivitet i rettslokalene på Lillehammer mandag morgen. Foto: SCANPIX