Terroristen ville bruke atomvåpen

Anders Behring Breivik, mannen bak angrepet på Oslo og Utøya, skrev oppskriftsbok i terror på over 1500 sider.

POSERER: I et videoklipp på YouTube lanserer Breivik planene sine for motstandskamp mot islam.
  • Kenneth Nodeland
  • Fredrik Mandal
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

Boken terrortiltalte Anders Behring Breivik skal ha skrevet sirkulerer nå på internett.

I verket «2083 — En europeisk uavhengighetserklæring» («2083 - A European Declaration of Independence») skriver en person som kaller seg Andrew Berwick detaljert om hvordan multikulturalismen kan bekjempes.

Anders Behring Breivik omtalte flere ganger boken i sine debattinnlegg på det islamskkritiske nettstedet document.no. Boken er tilsynelatende ment både som et historisk tilbakeblikk, et overblikk over situasjonen i Europa i dag og en vei frem mot «en ny start» i år 2083.

- Avledningsmanøver

Et avsnitt i boken handler om hvordan han så på viktigheten av å skjule det virkelige målet.

— Du må alltid maskere dine virkelige mål. Det kan du gjøre ved å lage et falskt mål som alle tar for gitt, helt til det virkelige målet er oppnådd. Taktisk er dette kjent som en «åpen finte»: foran alle peker du vestover når det virkelige målet ligger østover. Når alle forstår at de så feil vei, har du allerede oppnådd ditt mål.

Han skriver også om hva som vil skje når han blir arrestert.

— Hvis du av en eller annen grunn overlever operasjonen, vil du bli pågrepet og arrestert. På dette punktet ville de fleste heroiske riddere gi seg. Men dette er ikke tilfellet her. Din arrest vil markere starten på propagandafasen.

Europeisk borgerkrig

Ifølge Breivik er vi nå inne i den første delen av en europeisk borgerkrig.

Det han kaller «dialogfasen» varte fra 1955 til 1999, fra skapingen av det han omtaler som EUs «Eurabia-prosjekt» til NATOs bombing av serbiske styrker i 1999, autorisert av «kriminelle vesteuropeiske og amerikanske ledere».

Fasen han mener vi nå er inne i kaller han del én av den europeiske borgerkrigen. Denne perioden går fra 1999 til 2030. Mellom 2 og 30 prosent av innbyggerne i europeiske land er muslimer. Krigføringen består av militære sjokkangrep av hemmelige cellesystemer, og «konservative krefter» vil konsolideres.

Vil deportere muslimer

Ifølge boken vil borgerkrigen gå over til fase to i 2030. Da mener han 15-40 prosent av Europa vil være muslimer. Konsolideringen vil fortsette, men motstandsgruppene vil bli sterkere. Samtidig mener han det i denne perioden vil foregå forberedelser til statskupp over hele Europa.

Fase tre går fra 2070 til 2083. Mellom 30 og 50 prosent av innbyggerne i de forskjellige europeiske landene vil være muslimer. Statskupp vil forekomme i hele Europa. Multikulturalisme og kulturell kommunisme vil bli bekjempet i det første europeiske landet, før de andre raskt følger etter. En kulturkonservativ agenda vil bli gjeldende. Kulturelle marxister og multikulturalistiske forrædere vil bli henrettet, og muslimer vil bli deportert.

Siden 2002

I boken kommer det frem at han har arbeidet med planene for terrorangrepet i Oslo og på Utøya siden 2002.

I dagbokdelen av boken skriver han at han i april/mai 2002 avsluttet sitt engasjement i Fremskrittspartiet.

— Jeg har mistet troen på den demokratiske kampen for å redde Europa fra islamifisering, skriver Beivik.

I stedet begynte han å samle penger for å skrive boken sin. Det gjorde han fram til 2006. Høsten 2009 var ifølge dagboken ferdig med å skrive boken, og «prosjektet gikk inn i en ny fase».

I den nye fasen står det blant annet at Breivik skulle opprette firmaet Geofarm for å kunne kjøpe kunstgjødsel, og det er beskrevet i detalj hvordan sprengstoff kan produseres. Han skriver også om hvordan han så på mulighetene for å skaffe atomvåpen og det biologiske våpenet anthrax. Også andre masseødeleggelsesvåpen er tema i boken.

Breivik regner det som sannsynlig at antiislamister vil klare å skaffe atomvåpen tidligst i 2030.

«Trusselen om og viljen til å bruke små atomvåpen kan ende den europeiske borgerkrigen raskere og derved redde hundretusener av liv,» skriver Breivik.

Stiftet tempelridderorganisasjon

Han skriver også om at han var «den norske delegaten» til stiftelsesmøtet for PCCTS, De europeiske tempelridderne, i London i 2002.

— Enkelte langsiktige oppgaver ble gitt. Jeg er en av to som ble spurt om å lage et kompendium basert på informasjonen jeg har fått fra de andre stifterne i løpet av våre møter, skriver Breivik i dagboken.

Resultatet ble boken 2083, som disse opplysningene er hentet fra.

— Vårt hovedmål er å gjøre PCCTS til den fremste konservative revolusjonære bevegelsen i Vest-Europa i løpet av de neste tiårene, skriver Breivik videre.

Kniv bak smil

Ett av avsnittene i boken handler om hvordan en terrorist kan «sjarmere og innynde seg med en fiende».

— Gjem en kniv bak et smil. Sjarmer og innynd deg hos din fiende. Når du har vunnet hans tillit, gjør ditt angrep mot ham i hemmelighet, skriver Breivik.

Han fortsetter med å skrive at dette kan brukes enten for likvideringer eller for å samle informasjon.

— Å infiltrere en fiendtlig organisasjon kan være en enkel måte å komme nær ellers umulige mål (statsminister eller ministre). Å skaffe en jobb på ungdomsleiren knyttet til det største politiske partiet er en måte å gjøre dette på. Statsministeren besøker vanligvis slike leire i sommersesongen. Infiltreringen kan ta så lang tid som 24 måneder, skriver han i boken.

- Likvidere forrædere

I dagboken i boken skriver han om hvordan han skaffet seg våpen.

«September 2010: Jeg ville egentlig etablere en link til Hells Angels i Praha, Berlin eller København. Men jeg mistet motivasjonen min fullstendig i løpet av de første dagene i Praha. Jeg må nå skaffe en halvautomatisk rifle og glock på lovlig vis. Jeg tror ikke riflen blir et problem, siden jeg har fullført jegerprøven og jeg har hatt en Benelli Nova pumphagle i syv år uten hendelser. Jeg har ikke noe rulleblad, så det er ingen grunn til at politiet skulle avvise min søknad.»

Litt senere:

«Jeg har nå sendt en søknad på en Ruger Mini 14 halvautomatisk rifle (5.56). Det er den mest "militæraktige" riflen som er tillatt i Norge (...). Jeg er misunnelig på våre europeiskamerikanske brødre siden våpenlovene i Europa stinker i sammenligning med de amerikanske. Men EU har grenser mot Tyrkia og Midt-Østen, så det er ikke akkurat rakettvitenskap å skaffe ulovlige våpen om du er motivert nok. Uansett, jeg ville helst ha hatt en Ruger Mini 30, men siden jeg allerede har en 7.62-kaliber rifle er det trolig at politiet ikke vil gi meg et lignende kaliber. På søknaden skrev jeg "hjortejakt". Det ville ha vært fristende å skrive sannheten; "likvidere kategori A og B kulturelle marxister og multikulturalistiske forrædere" bare for å se reaksjonene.»

- En sann helt av Europa

I januar 2010 skrev Breivik i dagboken at han mislikte det han gjorde.

— Jeg ønsker ikke å gjøre det jeg gjør, jeg ville heller ha startet en familie og konsentrert meg om karrieren min igjen. Men jeg kan ikke gjøre det så lenge jeg føler meg som en person fanget i et brennende romskip uten muligheter til å rømme. Hvis du ser at skipet brenner kan du ikke ignorere det og lage nudler, kan du? Du slukker brannen, selv om det setter livet ditt i fare. Du liker ikke å slukke brannen, men det er din plikt overfor deg selv og dine medastronauter, skriver han.

Han reflekterte også over sin egen situasjon «i tilfelle jeg overlever en suksessrik operasjon».

— Jeg vil bli stemplet som det største (nazi-)monsteret siden andre verdenskrig. (...) Men jeg vil alltid vite at jeg er kanskje den største vinneren Europa har sett siden 1950. Jeg er en av mange ødeleggere av kulturmarxismen, og derfor en sann helt av Europa, en redder for vårt folk og for europeisk kristendom. Et perfekt eksempel som bør bli kopiert, applaudert og feiret. Den perfekte ridderen jeg alltid ville være, skriver Breivik.

Skalkeskjul

Et annet tema Breivik er opptatt av er å skjule sine aktiviteter i planleggingsfasen for venner og familie. Han beskriver hvordan han brukte spillet World of Warcraft for å avlede venner, kolleger og familie.

— Det kan rettferdiggjøre isolasjon, og folk vil forstå at du ikke tar telefonen i lange perioder. Fortell dem at du er helt hektet på spillet. Legg vekt på at dette er en drøm du har hatt siden du var et barn. Hvis du må reise bort kan du si at du besøker en WoW-venn, skriver han.

Bokens dagbokdel avsluttes med følgende ord:

«I believe this will be my last entry. It is now Fri July 22nd, 12.51.»

SKREV BOK: I boken sammenligner Anders Behring Breivik seg med tempelridderne. Han gir uttrykk for at motstanderne av islam bør skaffe seg masseødeleggelsesvåpen.
BOKEN: Det lange manifestet til terroristen spres nå på internett.
Publisert
BT anbefaler

– Det er en trykkende og uvirkelig stemning, nesten litt uhyggelig

Politiet har funnet båt, årer og klesplagg. Tre personer er fortsatt savnet etter robåt-ulykken i Kvam.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Varsler store mengder regn. Flom- og jord­skred­fare fra torsdag.

  2. Sjukepleiaren grøssa då ho fekk høyre korleis pasienten vaska seg

  3. Askøy i sorg: – Det er store familier, mange venner og mange berørte

  4. 1144 nye smittede

  5. – Målet er å unngå at dei sakna i verste fall hamnar ut i fjorden

  6. Dette er de savnede