- Fjellet raser trolig ut i kveld

Fjellet Mannen beveger seg nå mer enn noen gang tidligere. - Det er sannsynlig at vi får et skred i løpet av kvelden, sier sjefgeolog.

Publisert Publisert
  • NTB
  • Erlend Langeland Haugen
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Siste: Sjefgeolog Lars Harald Blikra opplyser at de har forsøkt å analysere sannsynlighet for tidspunkt for raset, og at de tror det kommer i kveld.

— Vi har sett mer på dataene, og bevegelsene fortsetter i samme tempo. Fortsetter trenden i bevegelsene og nedbøren i løpet av dagen, kan vi forvente et skred i løpet av kvelden, sier Blikra i 12-tiden.

SIKRE: Sivilforsvaret er på plass for å sikre sperringene rundt fjellmassivet Mannen. Foto: Scanpix

— Tidligere har vi sett mest bevegelse i øvre del av fjellpartiet, nå er det også mer i det nedre. Det blir påvirket av regnvannet, sier han.

Blikra sier at det fortsatt bare er det lille fjellpartiet som er påvirket. Det store fjellpartiet er stødig.

Skal stenge veien

Lensmann Andreas Hustad sier at politiet er til stede og overvåker situasjonen nøye, og at de har planer for hva som skal skje når raset går.

— Vi føler at vi har gjort det vi kan og skal så langt. De rasutsatte er evakuert, det samme er husdyr, og det er oppholdsforbud, sier lensmannen, og fortsetter:

— Vi vil stenge E136 av sikkerhetsmessige grunner så snart raset har gått. Veien vil bli åpnet igjen så snart det er sikkerhetsmessig forsvarlig, sier lensmannen.

Han mener at sikkerheten er god nok nå før skredet kommer.

Rød beredskap

På en pressekonferanse i 09-tiden tirsdag kom det frem at bevegelsene i fjellet i Mannen i Rauma akkurat nå er de største som noen gang har vært.

Han beskrev han fjellet som i en akselerasjonsfase. Det betyr at bevegelsene i fjellet går stadig raskere, og er nå oppe i syv-åtte centimeter i døgnet. Det er i morgentimene tirsdag målt bevegelse på opptil fire millimeter i timen, noe Blikra beskriver som «ganske mye».

Kommunen har iverksatt «rød beredskap», som vil si at alle nødetater står i beredskap i forbindelse med et nært forestående ras.

Advarer mot støvsky

På pressekonferansen i morges ble det også advart mot støvskyen som vil komme når raset går. Ordfører Lars Olav Hustad sa at det er lurt å holde seg i nærheten av en bil, slik at man har mulighet til å gå inn i bilen hvis skredet går, skriver adressa.no.

— Det er ikke lurt å puste inn støvet, sa ordføreren på pressekonferansen.

Kommunelege Jon Sverre Aursand i Rauma sier tilRomsdals Budstikkeat kommunen har skaffet 100 munnbind til bruk for folk som oppholder seg i nærheten av det rastruede området.

— Det vil være lurt å sikre seg, både ved å bruke munnbind eller maske og vernebriller. Erfaringene fra et mindre steinras i Trollstigen viste at støvet la seg i et område på to kvadratkilometer. Går raset og støvskyen kommer, bør folk søke inn i biler og bygninger, sier kommunelege Aursand til Romsdals Budstikke.

— Hvsi man puster inn mye støv, kan man få lungeproblemer, sier legen.

Hørte steinsprang i natt

Mannskaper fra Sivilforsvaret er satt inn for å bistå politiet med avsperring av området rundt fjellmassivet Mannen og for å ha lytteposter i fjellområdet. De meldte natt til tirsdag om at de har hørt lyder av stein som faller fra det rasutsatte fjellpartiet - klare forvarsler på at det vil komme et ras.

— Det er umulig å si akkurat hvor stort det var, for det er altfor mørkt, sier operasjonsleder i Nordmøre og Romsdal, Tove Anita Ask, til adressa.no.

Bernt Mittet i Sivilforsvaret er en av dem som var på vakt i natt.

— Vi hørte at det gikk et steinsprang, men vi opplevde det ikke som dramatisk. Det går jo steinsprang her i området hele tiden, sier han til adressa.no.

Ifølge sjefgeolog Lars Harald Blikra kommer folk til å merke det når kollapsen i fjellet starter. I tillegg til at geologene vil se det på målingene, vil det løsne steiner, det blir sprekker i fjellet og folk vil høre lyder.

HØRTE STEINSPRANG: Kim Price (fra v.), Solveig Nyberg og Bernt Mittet har vært på post for Sivilforsvaret i natt. De hørte steinsprang fra fjellsiden. Mannen er innhylllet i tåke i bakgrunnen. Foto: MORTEN ANTONSEN, ADRESSA.NO

REGN: Mye nedbør ved «Mannen» mandag kveld. Sivilforsvaret har slått opp telt og holder vakt ved foten av fjellet. Foto: Scanpix

Politimesteren i Møre og Romsdal har innført forbud mot å oppholde seg nedenfor det rasfarlige fjellmassivet. Sivilforsvaret opprettholde sperringen ved broen over til Lyngheim.

— Store bevegelser i natt

Ekspertene tror de store nedbørsmengdene som er ventet i Rauma i Møre og Romsdal tirsdag kan bidra til å utløse raset fra Mannen. Alle synes enige om at det kommer til å skje, men når det kommer til å skje, er det ingen som vet.

— Det har vært store bevegelser i løpet av natten i området som er ventet å rase, samtidig registrerer vi regn i målestasjonene på toppen av Mannen, sier vakthavende geolog Jarle Hole ved Åknes/Tafjord Beredskap, nasjonalt senter for fjellskredovervåking.

Steinmassen i Mannen beveger seg stadig raskere. En radar sørger kontinuerlig for oppdaterte data om fjellets tilstand.

— Det er svært vanskelig å si når raset kommer, men det vil skje noe i løpet av kort tid, selv om jeg ikke tør si om det er 24 timer eller flere døgn, sier Hole.

RASER TROLIG I DAG: Raset fra fjellet Mannen kommer trolig i løpet av dagenn. Tirsdag morgen lå tåken tett på fjellet mens regnet kom i store mengder. Foto: SCANPIX

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Rykket ut til åpenlys sex i sentrum

  2. 17 nye Frp-medlemmar i Bergen har fått varsel om eksklusjon frå partiet

  3. Dagen før dette bildet ble tatt, fikk de dødsdommen

  4. Koronasmittet reiste mellom tre kommuner – nå må 70 personer testes

  5. Her vil de ha en gigantisk gondolbane. Dårlig idé, mener gründer.

  6. Bergen mister stor prestisjekonferanse: - Veldig trist