Siden 4. mars har så godt som alle innenriksavganger i Skandinavia vært innstilt, i tillegg til de fleste flyginger mellom Oslo, Stockholm og København. Streiken har rammet 200.000 passasjerer før partene tirsdag ble enige.

— Selskapet er påført store økonomiske kostnader, konstaterte Norwegian-sjef Bjørn Kjos tirsdag kveld. Nøyaktig hvor mye selskapet har tapt på arbeidskonflikten, ville han ikke si noe om.

— Det har jeg bare grove anslag på, og det kan jeg ikke si, sier Kjos.

Under forhandlingsprosessen understreket Norwegian-ledelsen at streiken kostet selskapet dyrt og at den økonomiske situasjonen er alvorlig.

— Det er utallige eksempler på at fagforeninger har streiket selskaper til konkurs, advarte Kjos 4. mars.

Over 100 kanselleringer i dag

Men tirsdag ble altså partene enige. Flygerne understreket at de har fått en nødvendig binding til morselskapet, likeverdige avtaler i Skandinavia og felles karrieremuligheter. Norwegian slår for sin del fast at det har vært viktig for selskapet å inngå avtaler som «anerkjenner den retten styret og ledelsen i selskapet har til å fortsette å bygge en moderne konsernstruktur som gjør selskapet konkurransedyktig internasjonalt».

Flytrafikken vil først normalisere seg utover ettermiddagen og kvelden onsdag. I dag er i alt 108 flyginger fra norske flyplasser kansellert.

Det er Gardermoen som er verst rammet med 44 avlyste flyginger. I Bergen er 17 flyginger innstilt onsdag.

Også i Alta, Bardufoss, Bodø, Harstad, Haugesund, Kirkenes, Kristiansand, Molde, Sandefjord, Stavanger, Tromsø, Trondheim og Ålesund er det kanselleringer. I alt 85 fly er oppført som «i rute», mens syv fly er forsinket.

Flytrafikken begynner å normalisere seg utover ettermiddagen og kvelden onsdag. Foreløpig er ingen flyginger kansellert torsdag.

— Uhorvelig mye penger

Førsteamanuensis Espen Andersen ved Handelshøyskolen BI mener alle parter i konflikten er tapere, nettopp fordi konflikten har kostet Norwegian dyrt. Han er ikke i tvil om at selskapet kommer svekket ut av konflikten med sine egne flygere.

— Det har kostet dem uhorvelig mye penger, sier han.

Andersen er kritisk til hele forhandlingsprosessen.

— Dette er rett og slett en forferdelig dyr måte å føre diskusjoner på. Det er en seremoniell tankegang som hører hjemme i forrige århundre, sier han om forhandlingene og streiken som har utspilt seg i halvannen uke.

En halv milliard

Selv om Norwegian selv ikke vil ut med sine egne beregninger over kostnadene streiken har påført selskapet, har det ikke manglet på anslag.

— Estimatene er selvfølgelig usikre, men jeg vil anslå at Norwegian taper et sted mellom 25 og 35 millioner om dagen, sa analytiker Kenneth Sivertsen i SEB til Aftenposten tirsdag.

— I tillegg kommer eventuelle tap som følge av at folk velger å bestille med konkurrenter for reiser lenger fram i tid, forklarer han.

Analytikere har tidligere overforE24anslått at selskapet har tapt mellom 12 og 70 millioner kroner per dag under streiken. Totalt sett kan dermed Norwegian ha tapt en halv milliard på arbeidskonflikten.

Norwegian-aksjen falt tirsdag 5,9 prosent, men den siste uka under ett har imidlertid kursen gått opp 0,7 prosent.