Fredag morgen fikk Norges klima— og miljøvernminister Tine Sundtoft (H) et uvanlig opprop på sitt kontor. Det var skrevet på engelsk, men overrakt av norske miljøvernere.

De har samlet støtte fra ulike miljø— og naturvernorganisasjoner. Kravet er enkelt: Norge må si nei til å dumpe gift i sine egne fjorder og sitt eget hav.

— Jeg er overrasket over det sterke internasjonale engasjementet vi opplever her, sier Lars Haltbrekken.

Han er leder i Naturvernforbundet og kontaktmann for organisasjonen Friends of the Earth.

— Jeg er blitt intervjuet av mange internasjonale medier som undrer seg over hva vi holder på med her oppe. Norge er berømt for sin rene natur og rene vann, og fjordene er en merkevare vi er kjent for. Nå undrer utlendingene på om vi virkelig har tenkt å dumpe miljøgift fra gruvedrift på Engebøfjellet rett i en av vestlandsfjordene.

300 millioner tonn

«Vi er kjent med planene om å dumpe 300 millioner tonn av giftig gruveslam i Førdefjorden. Vi er dypt bekymret over konsekvensene det vil ha for det marine livet og økosystemet i fjorden, som er en integrert del av det store havsystemet vi alle er avhengig av», heter det i oppropet som de 32 organisasjonene, fra Bulgaria i sørøst til Canada i nordvest, har undertegnet.

«Norge er en av verdens fremste sjømatnasjoner, basert på rene fjorder og en ren kyst. Landet bidrar til verdens matforsyning med 38 millioner måltider av sjømat hver dag. Å dumpe giftig gruveavfall vil derfor ikke bare true det rike artsmangfoldet i fjordene, men også eksisterende fiskeindustri, sjømat og turisme. «

Ingen frist

Klima- og miljøvernminister Sundtoft hadde ingen kommentar til oppropet fra de 32 internasjonale organisasjonene da hun mottok det i departementets foajé.

— Saken er til behandling, gjentok hun tre ganger på ulike forsøk på å stille spørsmål om en kommentar.

Men hun lovet å ha en avklaring på spørsmålet om fjorddeponi i Førdefjorden før stortingsvalget i 2017.

Den rødgrønne regjeringen, med miljøvernminister Bård Vegar Solhjell fra Naustdal, klarte ikke å bli ferdig med saken i sin tid.