Frisør tapte i hijab-saken

Merete Hodne er dømt til å betale en bot på 10.000 kroner for å ha nektet å klippe håret til hijab-kledd kunde.

Publisert Publisert
  • Christian Nicolaisen
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

TAPTE: Frisør Merete Hodne må punge ut etter å ha nektet en kunde fordi denne bar hijab. Foto: Johansen, Carina / NTB scanpix

Det opplyser hennes forsvarer Linda Ellefsen Eide til NTB.

– Min klient er ikke overrasket over rettens beslutning. Nå skal vi se nærmere på avgjørelsen de nærmeste dager. Hodne uttrykker dog at hun ikke kommer til å akseptere rettens resultat og at hun ønsker å anke den, sier forsvarer Eide.

Anmeldt i fjor

Saken oppsto etter at Hodne ble anmeldt for å ha kastet Malika Bayan ut av sin frisørsalong på Bryne i oktober i fjor. Islamkritiske Hodne nektet å ha kvinner med hijab i sin salong, skriver Stavanger Aftenblad.

Merete Hodne hadde nektet å vedta en bot på 8000 kroner, og dermed havnet saken i Jæren tingrett.

"Etter rettens mening kan det ikke være tvil om at hijab er et uttrykk for religion, og en del av religionsutøvelsen for de kvinner som velger å bære plagget," heter det i dommen.

Retten finner ikke at det har noen betydning at Koranen tolkes forskjellig når det gjelder spørsmålet om det er nødvendig å bruke hijab som et ledd i reilgionsutøvelsen.

– Diskriminerte kunden

Retten er heller ikke i tvil om at Merete Hodne handlet forsettlig. "Nemlig at hun med viten og viljediskriminerte Bayan ved å vise henne vekk fra salongen fordi Bayan var muslim", skriver dommeren.

Aktor Ann-Bjørg Ingebrigtsens påstand var at Hodne skulle idømmes en bot på 9600 kroner, mens Hodnes forsvarer la ned påstand om full frifinnelse.

– Jeg ble redd da jeg så to kvinner iført hijab komme gående mot frisørsalongen. Hva kan jeg si? Jeg får hetta av hijab. Jeg blir redd. Engstelig.

– Jeg vet at ikke alle muslimer er voldelige, men før en blir kjent med dem, kan man aldri vite, sa Hodne, som under sin forklaring i retten understreket at hun har flere muslimske venner.

Under Hodnes forklaring kom det også frem at frisøren ikke ser på hijab som et religiøst symbol, men heller som et symbol på et undertrykkende regime.

Publisert
BT anbefaler

Brann må på trener­jakt: Disse profilene er ledige på markedet

Her er 25 trenere som kan være aktuelle for Brann.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Nok et smittetilfelle etter reise med cruiseskip i Norge – gjester må isolere seg på lugarene

  2. E16-kaoset: Tunnelene er åpnet igjen

  3. Døde på sykehuset etter trafikkulykke

  4. – Den vattpinnen er veldig, veldig ubehagelig

  5. Nytt cruiseskip med smitte i Norge – passasjerene isoleres i lugarene

  6. Her får elsparke­syklene bare kjøre i seks kilometer i timen

  1. Jæren tingrett