Frisør tapte i hijab-saken

Merete Hodne er dømt til å betale en bot på 10.000 kroner for å ha nektet å klippe håret til hijab-kledd kunde.

Publisert Publisert
  • Christian Nicolaisen
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

TAPTE: Frisør Merete Hodne må punge ut etter å ha nektet en kunde fordi denne bar hijab. Foto: Johansen, Carina / NTB scanpix

Det opplyser hennes forsvarer Linda Ellefsen Eide til NTB.

– Min klient er ikke overrasket over rettens beslutning. Nå skal vi se nærmere på avgjørelsen de nærmeste dager. Hodne uttrykker dog at hun ikke kommer til å akseptere rettens resultat og at hun ønsker å anke den, sier forsvarer Eide.

Anmeldt i fjor

Saken oppsto etter at Hodne ble anmeldt for å ha kastet Malika Bayan ut av sin frisørsalong på Bryne i oktober i fjor. Islamkritiske Hodne nektet å ha kvinner med hijab i sin salong, skriver Stavanger Aftenblad.

Merete Hodne hadde nektet å vedta en bot på 8000 kroner, og dermed havnet saken i Jæren tingrett.

"Etter rettens mening kan det ikke være tvil om at hijab er et uttrykk for religion, og en del av religionsutøvelsen for de kvinner som velger å bære plagget," heter det i dommen.

Retten finner ikke at det har noen betydning at Koranen tolkes forskjellig når det gjelder spørsmålet om det er nødvendig å bruke hijab som et ledd i reilgionsutøvelsen.

– Diskriminerte kunden

Retten er heller ikke i tvil om at Merete Hodne handlet forsettlig. "Nemlig at hun med viten og viljediskriminerte Bayan ved å vise henne vekk fra salongen fordi Bayan var muslim", skriver dommeren.

Aktor Ann-Bjørg Ingebrigtsens påstand var at Hodne skulle idømmes en bot på 9600 kroner, mens Hodnes forsvarer la ned påstand om full frifinnelse.

– Jeg ble redd da jeg så to kvinner iført hijab komme gående mot frisørsalongen. Hva kan jeg si? Jeg får hetta av hijab. Jeg blir redd. Engstelig.

– Jeg vet at ikke alle muslimer er voldelige, men før en blir kjent med dem, kan man aldri vite, sa Hodne, som under sin forklaring i retten understreket at hun har flere muslimske venner.

Under Hodnes forklaring kom det også frem at frisøren ikke ser på hijab som et religiøst symbol, men heller som et symbol på et undertrykkende regime.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Fra mandag kjører Tide åtte turbusser, men de vet ikke hvilke ruter de vil dekke

Se liste over hvilke lokale og regionale busser som går, og hvordan buss for tog rammes.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Her setter Daniel Hansen opp telt utenfor arbeidsplassen. – Jeg er ikke friluftsmenneske, men kanskje jeg kan bli det.

  2. Mann (19) siktet for drap – vil akseptere fengsling

  3. Øygarden: 14 nye smittetilfelle søndag

  4. Brann mener de ble snytt for minst én straffe. Her er dommerens forklaring.

  5. – For 13 år siden vedtok bystyret å gjøre dette til turområde. Lite har skjedd.

  6. Skyss ringes ned av fortvilte kunder. Slik svarer busselskapet.

  1. Jæren tingrett