Jenta beskrev også en sterk avmaktsfølelse overfor den 36 år eldre, mangeårige ordføreren i Vågå. Han har stor oppslutning blant velgerne i bygda, hadde full tilgang på mediene og fikk støtte i offentligheten — blant annet av Norges mest kjente fotograf, Morten Krogvold.

Han sa blant annet i et intervju med lokalradioen at «hvis Rune er skyldig, så blir jeg første astronaut på Pluto». Krogvold er en av Vågå-samfunnets støttespillere gjennom sine mangårige fotokurs i bygda. Han er også en av Rune Øygards nære venner.

— Folk tror ikke på meg, og de går ut i mediene og sier at de ikke kan tro det. Men jeg vet at det er sant, sa jenten da hennes bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal holdt sin utspørring.

Også i det daglige er livet blitt vanskeligere etter at hun gikk til politiet med anklagene om seksuelle overgrep. Hun fortalte om en massiv og sterkt negativ rykteflom om henne og familien. Saken har ført til at skolearbeidet er blitt skadelidende, forklarte hun.

— Folk har vendt meg ryggen, klassekamerater har slettet meg fra Facebook og når vi skal jobbe to og to sammen, sier folk at de ikke vil jobbe sammen med meg. Jeg skjønner ikke hvorfor, sa hun.