Ifølge Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har mer enn 60 personer reist fra Norge til Syria og Irak. Fredrikstad i Østfold skiller seg ut, og spesielt tettstedet Lisleby — her har minst syv unge menn reist de siste årene. To har kommet tilbake, en er drept, mens fire fremdeles er i Syria, melder TV 2.

— Østfold skiller seg ut på to måter. Både antall konvertitter og det totale antallet som reiser til Syria, men PST har ikke noe godt svar på hvorfor så mange har reist fra samme gate, sier informasjonsrådgiver Martin Bernsen.

Ifølge Peter Neumann, ekspert på radikalisering og politisk vold, blir flertallet av dem som reiser, radikalisert gjennom vennskap. De sju som har reist fra samme gate kjente hverandre lenge før Syria-konflikten begynte i mars 2011.

I det muslimske miljøet i Fredrikstad mener de at de må være observante og hjelpe de ungene som sliter mest.

— Vi har en stor jobb foran oss med å få dem tilbake til samfunnet og for å stoppe dem som er på vei til å dra, sier Mohamed Warsame, nestleder i Al-huda islamsk senter i Fredrikstad.

Fredrikstads ordfører Jon-Ivar Nygård sier kommunen jobber målrettet mot radikalisering og fremmedkrigere som reiser fra kommunen.