Øygard trekker seg som ordfører

Går av etter den knusende dommen i tingretten.

Publisert Publisert

TREKKER SEG: Vågå-ordfører Rune Øygard (Ap) går av etter å ha blitt dømt til fire års fengsel for seksuelle overgrep. Foto: SCANPIX

  • NTB
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Rune Øygard (Ap) går av som ordfører i Vågå etter at han ble dømt til fire års fengsel for seksuelle overgrep, opplyser hans forsvarer, advokat Mette Yvonne Larsen.

— Han trekker seg som ordfører, både av hensynet til samfunnet i Vågå og av hensyn til behovet for å forberede ankebehandlingen i lagmannsretten, sa Larsen da hun mandag kommenterte dommen på fire års fengsel.

Øygard anket dommen på stedet. Mange støttespillere har oppfordret Øygard til å bli sittende, ifølge Larsen.

Det syntes likevel klart at det ville være umulig for Øygard å komme tilbake som ordfører for Vågå-samfunnet etter at lokallaget hans, fylkeslaget og partisekretær Raymond Johansen ba ham trekke seg.

Nå trenger Øygard ro rundt seg til å forberede ankesaken til våren, ifølge advokaten.

— Det blir en viktig jobb og snuoperasjon, sier hun.

Utover å være en grunnleggende gal dom, kritiserer Larsen tingrettsdommer Torunn E. Kvisberg for moralisme.

— Dommen har et tilsnitt til moralistisk tilnærming, og som er unødvendig i bevisvurderingen. Denne saken er ikke et spørsmål om moral, men om det er bevist at det er gjennomført 50 samleier. Det mener vi det ikke er.

Stoltenberg: - En alvorlig dom

Statsminister Jens Stoltenberg sier det er i «tråd med rådet fra partiet» at Rune Øygard trekker seg som ordfører.

— Det er en alvorlig og enstemmig dom som understreker alvoret i denne saken. Samtidig er ikke dommen rettskraftig, så derfor vil det være galt av meg å kommentere innholdet eller enkeltheter i den, sa statsministeren da han møtte pressen på Løvebakken på vei inn til Stortingets julelunsj.

RIKTIG Å GÅ AV: Statsminister Jens Stoltenberg mener det var riktig av Rune Øygard å trekke seg. Foto: SCANPIX

Få timer tidligere ble Rune Øygard dømt til fire års fengsel for en rekke seksuelle overgrep mot en jente som var så vidt under 14 år gammel da overgrepene startet.

Stoltenberg ble selv trukket inn i saken, ettersom Øygard skal ha hatt med seg jenten ved minst én anledning der statsministeren var til stede. Han slapp å vitne og ønsket ikke å si noe om det at han ble koblet til saken.

— Vi lever heldigvis i et land der det ikke er politikere som dømmer. Da er det viktig at jeg som statsminister ikke uttaler meg på en måte som kan oppfattes som at jeg går inn i saken.

Men selv om han ikke vil kommentere lovbruddet som nå er pådømt, sier Stoltenberg at Øygards oppførsel også er et tillitsbrudd overfor velgerne og partiet.

— Det kom frem ting allerede under rettssaken, som er uforenlig med det å ha tillitsverv i Arbeiderpartiet, sier Stoltenberg.

Derfor mener han det er riktig av Øygard å trekke seg.

- Ferdig i lokalpolitikken

Vågå Ap tar meldingen om at Rune Øygard trekker seg på samme måte som partiet for øvrig: med lettelse. Også de minner om at dommen mot den avtroppende ordføreren er alvorlig.

Les også

Øygard dømt til fire års fengsel

Les også

Øygard anket dommen på stedet

— Vi er lettet over at han følger rådet vi ga allerede for to måneder siden og trekker seg, sier nestleder Odd Erik Sveen i Vågå Arbeiderparti til NTB.

Samtidig understreker han at dommen mot Øygard ikke er noen lettelse.

— Den er svært alvorlig og den preger oss. Nå må vi ta den til etterretning, og så må vi fortsette å jobbe for gode politiske løsninger i Vågå, sier Sveen.

Og i den politiske fremtiden ser han ingen plass for Rune Øygard.

— Det er helt utenkelig at han kommer tilbake i politisk virke i noen form. Det mener jeg i dag, og det mente jeg før dommen falt, sier Sveen. Han sier samtidig at det ikke har vært snakk om å ekskludere Øygard.

Ankebehandlingen er berammet til 22. april i Eidsivating lagmannsrett.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Jentens forklaring ble avgjørende

  2. Stoltenberg: - Alvorlig dom

  3. Vågå Ap diskuterer Øygard i kveld

  4. Venninne: - Ikke uvanlig at Rune gikk rundt i trusen

  5. Retten fikk se bilder av Øygards underliv