— Vi vet at slike hendelser kan ha en inspirasjonseffekt. Dersom noen er i tilsvarende modus og har tilsvarende egenskaper, kan det trigge dem til å handle likt, sier voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk ved Politihøyskolen til VG.

Bjørnebekk mener dette mønsteret er tydelig i amerikansk forskning. Det er verre å gjøre lignende forskning i Norge, ettersom tilfellene er så få.

Voldsforskeren mener også at den massive medieomtalen av drapet på Sigrid Giskegjerde Schjetne, kan ha inspirert andre.

Også rettpsykolog Pål Grøndahl og mangeårig Kripos-etterforsker Per Magne Iversen sier noen kan la seg inspirere av andre i slike saker.

Utelukker ikke sammenheng

Politiet kan foreløpig ikke si om det er noen sammenheng mellom de to forsøkene på bortføring av unge jenter nord for Oslo torsdag og fredag. De kan heller ikke utelukke det.

Den siste episoden skjedde fredag morgen da en 15-årig jente ble forsøkt dratt inn i en bil i Gan i Fet kommune på Romerike. Torsdag morgen skjedde det samme i Eidsvoll der en 13-årig jente ble forsøkt bortført. Begge jentene klarte å rive seg løs og komme seg unna.

I begge tilfeller kjørte gjerningsmannen varebil. På Eidsvoll har 13-åringen forklart at det var en rød bil, trolig en kassebil av eldre modell. Mannen som forsøkte å få med seg 15-åringen i Fet, kjørte en grå varebil.

Ikke ulike forklaringer

15-åringen har forklart at mannen som kjørte, kan være mellom 30 og 50 år gammel og mellom 180 og 190 cm høy. Hun har forklart at han hadde kraftig kroppsbygning, mørkt hår og skjegg. Hun mener han snakket gebrokkent norsk og var noe mørk i huden.

Mannen som prøvde å bortføre 13-åringen, sa ingenting, og hun har beskrevet ham som mellom 30 og 40 år og av europeisk utseende.

— Beskrivelsene av gjerningspersonene som de to har gitt, er ikke så helt ulike. Bilene er forskjellige, men det går an å bytte bil, sa lensmann Trond Øren ved Fet og Rælingen lensmannskontor til NTB fredag. (©NTB)