Riksadvokaten og Spesialenheten for politisaker mener at ingen av de involverte gjorde noe straffbart da 35-åringen ble drept, melder NRK.

Døde av kvelning

De rettsmedisinsk sakkyndige har konkludert med at 35-åringen døde av kvelning. Det ble mellom annet påvist brudd i skjoldbrusken og blødning i halsen, ifølge obduksjonsrapporten, som NRK har fått tilgang til.

Ambulansearbeideren grep inn da de to politikvinnene forsøkte å få kontroll på mannen. Saken ble først henlagt av Spesialenheten for politisaker, men mannens foreldre klaget henleggelsen inn for Riksadvokaten.

Alvorlig syk

35-åringen var alvorlig psykisk syk, og hadde hatt diagnosen paranoid schizofreni i 20 år da han døde. Mannen ble fraktet til Oslo legevakt av politiet fordi de mente han var psykotisk og trengte legehjelp. Han hadde oppsøkt politivakten på Sentrum politistasjon og sagt at han var kidnappet av IRA og at politiet måtte løse saken.

Forsvareren til ambulansearbeideren, advokat Christian B. Hjort, sier til NRK at klienten hans er glad for resultatet i klagesaken. Spesialenheten henla saken mot ham etter «bevisets stilling». Riksadvokaten endret dette til «intet straffbart forhold anses bevist».