Klokken 11.38 melder operasjonssentralen i Sunnmøre politidistrikt at de går tilbake til en normalsituasjon. Personer som ble evakuert kan nå vende tilbake.

Det var like før klokken 10 politiet fikk melding om hendelsen. To gassflasker hadde falt i sjøen ved kaien i Ålesund sentrum. Alle nødetater rykket umiddelbart ut, og på anbefaling av brannvesenet besluttet politiet å evakuere området, opplyser operasjonsleder Tor Andre Gram Franck i Sunnmøre politidistrikt.

Kystverket har tilhold i en av bygningene som ble evakuert.

— Vi så mye brannfolk utenfor kontoret der vi jobber, og vi så gassbeholderne som lå og boblet i vannet, sier Olav Helge Matvik i Kystverket.

Like etter ble brannalarmen utløst og alle måtte evakuere bygningen.

Ifølge NRK er det et skjærebrennersett med to flasker som havnet i sjøen. Flaskene inneholder acetylen og oksygen og er eksplosjonsfarlig ved rask nedkjøling.

Sonen på 300 meter dekker en stor del av Ålesund sentrum, og et stort antall mennesker ble berørt av evakueringen.

Kollektiv transport ble omdirigert. Hurtigbåten til Valderøya og Hareid måtte omdirigeres til kai ved rutebilstasjonen.

Venter på temperaturmåling

— Brannvesenet har nå fått stengt ventilene på begge gassflaskene. Vi venter nå på en temperaturmåling for å se om flaskene er blitt kjølt ned. Inntil vi får målingene holder vi området avsperret, sier Franck i Sunnmøre politidistrikt til BT klokken 11.15.

Politiet avventer nå situasjonen før de fortsetter eventuell videre evakuering.

— Gassflaskene er senket dypere ned i sjøen for avkjøling. Det vil foretas ny temperaturmåling av flaskene om cirka 20 minutter. Dette vil gi et klarere bilde av situasjonen, sier stabssjef Ingmar Farstad ved 11.20-tiden.

De to gassflaskene ligger i vannet under en gul tralle.
Olav Helge Matvik