- Dyrket aldri noen grønnsaker her

Naboer til gården Anders Behring Breivik leide reagerte på gjødselkjøp.

Publisert Publisert

GÅRDEN: Naboer til gården Anders Behring Breivik leide reagerte på at han kjøpte gjødsel. Han dyrket aldri grønnsaker, sier naboer. Foto: GORM K. GAARE

  • Liv Solli Okkenhaug
  • Christian Nicolaisen
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Politiet er på stedet, og har blant annet beslagtlagt våpen og datautstyr fra gården. Området er sperret av.

— Han har opprettet dette selskapet sitt for å bruke gården som et skalkeskjul. Den ligger skjult og skjermet for innsyn. Det er ingen tegn på at han drevet gårdsdrift her, snarere tvert imot. Det i seg selv er jo mistenkelig, sier innsatsleder i Rena, Sverre Sørberg.

Politiet ønsker foreløpig ikke å gi konkrete opplysninger om det som er funnet på gården.

— Han har planlagt dette over lang tid, sier Sørberg.

Nabo til massemorder

— Det er forferdelig å vite at vi har bodd ved siden av en massemorder, sier Anne Pedersen, som er nabo til gården dit Anders Behring Breivik meldte flytting for bare få måneder siden.

Hun møtte 32-åringen bare én gang.

— I vår kom han og presenterte seg, og sa at vi kom til å se en del til ham, fordi han skulle drive jorden på gården. Han var veldig høflig, og så ut som en kjekk, ung herremann, sier Pedersen.

Siden så hun ikke mye til den nye naboen.

— Vi har sett litt trafikk inn og ut fra gården, men det er umulig for oss å si om han har bodd her hele tiden, eller om han har bodd alene, sier hun.

TRE TONN: Det står igjen fem sekker med kunstgjødsel på gården, til sammen 3 tonn. I teorien kan han altså ha brukt tre tonn i bomba. Foto: GORM K. GAARE

Mistenkelig oppbevaring

Pedersen er imidlertid overbevist om at Breivik har brukt gården til å fremstille bomben som i går drepte minst syv mennesker i Regjeringskvartalet.

— Det var jo hit han fikk levert gjødsel, og det er ikke plass til å lage noen slik bombe i en byleilighet, så det er vel veldig sannsynlig, sier hun.

Felleskjøpet har i dag bekreftet at Anders Behring Breivik kjøpte seks tonn kunstgjødsel av dem 4. mai. Pedersen og mannen reagerte ikke spesielt på at Breivik fikk levert kunstgjødsel til gården. De stusset imidlertid på hvordan han oppbevarte gjødselen.

Det står igjen fem sekker med kunstgjødsel på gården, til sammen 3 tonn. I teorien kan han altså ha brukt tre tonn i bomben.

— Han tok den inn i garasjen, og det var jo litt merkelig. Vanligvis skal du jo bruke gjødsel ganske umiddelbart når du får den. Men vi tenkte ikke mer over det, sier Pedersen.

Ingen dyrking

Breivik startet i 2009 firmaet Breivik Geofarm, som skulle dyrke grønnsaker.

Les også

[No available link text]

— Dette er varer som ble levert 4. mai. Det var seks tonn kunstgjødsel, som er et lite, normalt parti for en vanlig gårdbruker. Vi har ikke kjennskap til ham eller selskapet hans, men det er snakk om et selskap som kontaktet oss på ordinært vis, bestilte kunstgjødsel og fikk det levert, sier kommunikasjonsdirektør Oddny Estenstad i Felleskjøpet til Reuters. På gården ved Rena ble det imidlertid ikke dyrket noen grønnsaker, ifølge Pedersen.

— Han har aldri dyrket en grønnsak der så lenge han har vært der. Han har aldri drevet jorden der, jeg tror ikke han har kjørt ut traktoren på gården en gang. En bonde som driver kjøttoppdrett har leid jordene. Han har slått og laget rundballer, sier Pedersen.

GODT PLANlAGT: - Han har planlagt dette over lang tid, sier innsatsleder i Rena, Sverre Sørberg. Foto: GORM K. GAARE

KJØPTE HER: Felleskjøpet i Rena hvor den siktede Anders B. Breivik kjøpte kunstgjødsel. Foto: GORM K. GAARE

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Her svarer han om kvelden alt gikk galt

  2. Før kampen pekte bergenseren ut Branns svakheter. Så scoret laget hans fem.

  3. Bil krasjet i gjerde og husvegg, to til Haukeland

  4. «Dobbelt så god som motsatt back»

  5. Jeg husker frokostene hos pappa annenhver helg

  6. By i Spania stenges ned