Det fastslo næringsminister Monica Mæland (H) i Stortinget onsdag. Hun har ingen planer om å stille klokken tilbake.

Infarkt og biluhell

Det er mangt som blir tatt opp i Stortingets spørretime. I dag ville Senterpartiets Jenny Klinge vite om regjeringen vil avvikle ordningen med sommertid. Det vil regjeringen ikke.

— Departementet jobber ikke med planer om det, sa næringsminister Mæland.

Statistisk sett oppstår det flere hjerteinfarkt enn vanlig i dagene etter vi har stilt klokken frem på våren, og det skjer flere biluhell

Jenny Klinge (Sp)

Klinge viste til forskning som viser at det gir helsemessige konsekvenser for enkelte når søvnrytmen blir forstyrret. Det blir den når klokken stilles frem og tilbake to ganger i året.

— Statistisk sett oppstår det flere hjerteinfarkt enn vanlig i dagene etter vi har stilt klokken frem på våren, og det skjer flere biluhell, sa hun.

Men dette mente statsråd Mæland ikke var korrekt. Hun sa til BT etter seansen i Stortinget at det ikke finnes belegg for å si at omlegging til sommertid er en fare for folkehelsen. Når det gjelder antallet bilulykker etter tidsforandringen kommer disse om mandagen, og kan skyldes andre ting enn at klokken er stilt frem.

På samme tid

Men Mælands viktigste argument for å beholde ordningen vi har hatt i Norge siden 1980, er hensynet til våre omgivelser. At vi følger samme tidssone som resten av EU.

— Det gjelder også hensynet til de som skal ut og reise, da er det praktisk at tidssonen er den samme som hos våre naboer.

— Så jeg gleder meg over at vi får lenge lys i sommerhalvåret og at vi får en time lenger mer søvn om vinteren.

Dermed var siste ord sagt i den saken, og Stortinget går lysere tider i møte.

Sommertid eller ikke? Diskuter under: