En alvorlig sikkerhetsbrist i Java-programvaren gjør at Norges nasjonale senter for datasikkerhet (NorCERT) nå oppfordrer alle til å oppdatere programvaren sin, skriver NRK.no

Java er en programvare som blant annet brukes når man logger inn i norske nettbanker. Etter at sikkerhetsbristen ble oppdaget, har NorCert den siste uken doblet beredskapen.

— Dette er spesielt kritisk for de som driver nettsteder som mange besøker. Dersom deres sider blir infisert, kan det spre seg til et stort antall datamaskiner, sier leder for NorCERT, Eiliv Ofigsbø, til NRK.

Kan dukke opp overalt

Videre sier Ofigsbø at problemene tidligere gjaldt mer lyssky nettsider, men at de nå kan dukke opp overalt.

Ifølge informasjonsdirektør i Dnb, Thomas Midteide, har Norge lenge vært forskånet mot denne typen kriminalitet.

— Men spesielt de siste to årene har trojanerangrep og elektroniske angrepsforsøk økt i styrke mot Norge, sier Midteide til NRK.

Ble bedt om å oppgi pin-kode

Overfor Dagbladet.no forteller en tipser, som er kunde i Sparebanken Vest, om hvordan han ble forsøkt svindlet da han skulle logge inn i nettbanken.

— Jeg fikk opp vanlig forespørsel om fødselsnummer,men i stedet for å få opp forespørsel om kode fra kodebrikke, komen nyside opp, der jeg skulle oppgi all kortinformasjon inkludert pin-koden til kortet, sier tipseren til avisen.

Informasjonssjef i Sparebanken Vest, Lars Ove Breivik, sier til Dagbladet at alle banker har erfaring med dette, og at det i dette tilfellet er kundens datamaskin som har fått et virus.

— Dette er et eksempel på svindel som banken selv ikke kan forhindre, forteller han.