Med 177 til bords, inkludert blant annet regjeringen, holdt kongen en Prøysen-inspirert tale. I talen hyllet han stortingsrepresentantene for å være med på å virkeliggjøre et demokrati som gir folk mulighet til å realisere drømmer og talent. «Til å høre suset over furukrona — og til å få en dag i mårå, som rein og ubrukt står», sa kongen da han avsluttet talen.

Poteter fra Slottsparken

I talen var kongen også innom grunnlovsjubileet - og minnet om at vi også feiret 200 år med nordisk fred og samarbeid.

— Ja, feiringen begeistret mine kolleger fra Sverige og Danmark så mye at det ikke var helt lett å vite håkken en skulle go'blonke tel, sa kongen.

Gjestene fikk blant annet servert suppe av poteter fra Slottsparken.

— Typen er Troll, og det ble det reneste eventyret da kronprinsen fikk gleden av å ta dem opp - assistert av unge representanter fra Norske 4H, sa kong Harald da han fortalte gjestene om hva som ble servert.

Tradisjon

Også råmarinert laks, elg fra Sikkilsdalen og sitron- og bringebærterte til dessert fikk kongens gjester på tallerkenene.

Stortingsmiddagen ble innstiftet som fast tradisjon av kong Haakon fra 1906, men har røtter helt tilbake i unionstiden. Middagen har vært avholdt alle år, med unntak av årene under andre verdenskrig og når større vedlikeholdsarbeider har gjort det umulig. I dag arrangeres middagen gjerne i oktober, kort etter at Stortinget har trådt sammen etter sommerferien, i store spisesal.(©NTB)