Mannen tåler mindre og mindre

Mannen er blitt svakere og tåler mindre og mindre nedbør, advarer geolog Lars Harald Blikra. Det er mer sannsynlig enn tidligere med et skred i løpet av det kommende døgnet.

Publisert Publisert
  • Erlend Langeland Haugen
  • NTB
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Fjellmassene på Mannen beveger seg fortsatt med en hastighet på 2— 2,5 centimeter i døgnet, opplyser geologen mandag ettermiddag.

— Nå er det meldt en del nedbør. Det er litt usikkert hvor mye det blir, men en del varsler sier det blir betydelig. Vi regner med at vi får en reaksjon i form av økt bevegelse, sier Blikra.

Fjellet er svekket, tilføyer han.

Mer sannsynlig enn tidligere

— Det skal mindre og mindre nedbør til for å gi økt bevegelse. Men det er vanskelig å si hvor mye det tåler.

Ifølge han er det mer sannsynlig enn tidligere med et skred i løpet av det kommende døgnet.

Politiet har innført totalforbud mot å bevege seg i det rasutsatte området under fjellet Mannen i Åndalsnes. Forbudet innføres på ubestemt tid fra klokken 14 mandag.

— Fjellet fortsetter å gli ut. Ikke like raskt som i natt, men likevel en del, sa Rauma-ordfører Lars Olav Hustad på en pressekonferanse i Åndalsnes i 12-tiden mandag.

— På grunn av skredfaren og bevegelser i fjellpartiet gis det ordre om oppholdsforbud nedenfor Mannen. Vi håper folk respekterer det, sa politimester Arnstein Nilsen.

Forrige uke ble elleve personer evakuert fra området der det nå blir forbudt å oppholde seg.

Venter mye nedbør

Det er nedbør som fører til økt bevegelse i fjellet, og i løpet av mandag kveld og natten er det meldt mye regn i Romsdal. Natt til tirsdag er det meldt opp mot 22,5 millimeter nedbør i timen i Åndalsnes.

— Hvis det kommer like mye nedbør som det er meldt, forventer vi at bevegelsene i fjellet øker. Det kan godt være at fjellmassene da blir ustabile og at det kommer et skred, sier geolog Lars Harald Blikra.

Tidligere mandag fortalte Blikra at fjellmassene, på grunn av mye nedbør søndag kveld, hadde beveget seg mye i løpet av natten.

— Søndag kveld, fra klokka 10.00 og frem til 02-03 på natten, var vi inne i en akselerasjonsfase. Hastigheten økte fra time til time, fra rundt syv millimeter til to-tre centimeter i døgnet, sa geologen.

— Vi så på utviklingen at det da bare var noen timer til et eventuelt ras, men om natten mellom klokken 04 og 05 stabiliserte det seg igjen. Nå er det oppe i 2-2,5 centimeter bevegelse i døgnet, sa Blikra.

Fortsatt usikkert

Til NTB sier sjefgeologen at stabiliteten i den rasutsatte delen av Mannen er betydelig svekket. Eksakt når raset kommer, kan ikke Blikra slå fast, men det nærmer seg.

— For rasområdet vil reagere med mer nedbør. Videre kommer det an på hvor lenge nedbøren varer. Holder den på lenge nok, vil skredet gå, men det kan også flate ut igjen som i natt om nedbøren stopper.

Mandag formiddag er det lite nedbør i Åndalsnes, men utover dagen vil det øke på. Natt til tirsdag er det meldt opp mot 22,5 millimeter nedbør i timen. Da vil det fort komme en ny akselerasjon.

— Med økt bevegelse kan det gå fort. Så det kan ta et døgn til vi får en kollaps, sier geolog Blikra til NTB.

Uaktuelt å gå inn

I tillegg til sjefgeologen var Rauma-ordfører Lars Olav Hustad på pressekonferansen mandag morgen. Han sa at de vil vurdere situasjonen nøye utover dagen, og at det er status quo for de evakuerte.

— De er på sikkert område og får informasjon fortløpende. Mandag morgen er ingen i området, så sånn sett er det ingen hast. Nå er det i alle fall uaktuelt at noen skal inn i området igjen. Politiet har blitt informert om at det skal være helt avsperret og at ingen skal inn.

Utover den store akselerasjonen er situasjonen uendret. Sjefgeolog Blikra sa at estimatet fortsatt er at opp mot 120.000 kubikk steinmasse vil rase ut.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Geolog venter ikke Mannen-ras søndag

  2. - Mannen vil gi lyd fra seg før det raser