Kongen og Stortinget må vente

Ingen får snike i vaksinekøen mot svineinfluensaen.

Både Kongehuset og Stortinget må vente med å få svineinfluensavaksine til etter risikogruppene har blitt vaksinert.
 • Aftenposten.no
 • Andre Løyning
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

Med mindre medlemmer av Kongehuset, Stortinget eller andre sentrale samfunnsinstitusjoner tilhører risikogruppene, må de vente på å infuensavaksine.

— Dette er potensielt friske mennesker. Vi sender kun ut vaksine til kommunehelsetjenesten og sykehusene, og de skal tilby vaksine utfra de prioriteringene som er gitt av myndighetene. Risikogruppene står først i køen, forteller Per Kristian Svendsen ved Folkehelseinstituttet til Aftenposten.no.

Idrettsutdøvere må vente

Tidligere denne uken skrev Aftenposten.no at OL-troppen har kapret seg vaksine og at RBK-spillerne skal vaksineres allerede i neste uke .

Folkehelseinstituttet mener at også disse anses for å være friske mennesker, og at de ikke skal prioriteres.

Første prioriterte

Risikogruppene som Folkehelseinstituttet prioriterer i første vaksineringsrunde er som følger:

 • Gravide i andre og tredje trimester. Gravide i første trimester med risiko for alvorlig sykdomsforløp* kan vaksineres etter nærmere vurdering av sin lege.
 • Personer med risiko for alvorlig sykdomsforløp* i alderen 6 måneder – 64 år. Ved begrenset mengde vaksine, anbefales at de yngste vaksineres først.
 • Frontlinjepersonell som skal ta imot, undersøke eller behandle pasienter som har akutt sykdom som kan være influensa, for eksempel personell ved legevakter og fastlegekontorer, ambulansepersonell og en del personell i sykehusene.
 • Helse- og omsorgspersonell det kan bli kritisk mangel på ved økt sykefravær (for eksempel personell ved intensivavdelinger, sykehjem eller apotek) etter kommunenes og helseforetakenes egne prioriteringer. Veiledning i prioritering er gitt i pandemiplanveilederne for kommuner og helseforetak.
  Andre prioriterte

Etter dette skal følgende grupper vaksineres:

 • Personer med risiko for alvorlig sykdomsforløp* i alderen 65 år og eldre.
 • Annet helse- og omsorgspersonell
  (Se faktaboks til høyre for forklaring av stjerne-symbolet)

Med dette mener Folkehelseinstituttet at hverken Kongehuset eller Stortinget vil gå foran menigmann i køen om å vaksineres mot svineinfluensaen.

— Som institusjoner har de ikke noe fortrinnsrett, kun hvis personer derfra tilhører risikogrupper, sier Svendsen til Aftenposten.no.

Så snart alle risikogruppene er vaksinert vil det åpnes for at alle kan få vaksine, gjennom blant annet bedriftshelsetjenester. En slik vaksinering vil kunne startes i midten av november.

Vaksiner til folk på gata

Foreningen for en human narkotikapolitikk mener folk på gata snarest må bli tildelt vaksine mot svineinfluensa. Det skriver NTB lørdag ettermiddag.

Leder Arild Knutsen i foreningen forteller at mange av dem som lever på gata har dårlig allmenntilstand og derfor også dårlig immunforsvar. Narkomane som bruker sprøyter kommer bare sjelden innom feltpleien. Illegale innvandrere, asylsøkere, psykisk syke og sigøynere er også grupper som i stor grad faller utenfor det tradisjonelle helsetilbudet.

– Jeg mener at helsepersonell må ut på gata, ta tak i folk og gi dem vaksine der og da, sier han til NTB.

Knutsen oppsøker daglig de mest belastede miljøene i Oslo og ser at mange ikke greier å holde kontakt med det etablerte helsevesenet. Han forteller at det samtidig er betydelig frykt for å få svineinfluensa blant disse menneskene.

Bør enkelte grupper som storting, kongehus og idrettsutøvere prioriteres i vaksinekøen?

Publisert

Les mer om dette temaet

 1. Stenger vaksine-køen

 2. Viser bort friske

BT anbefaler

Sommeren er våt, og strømmen er dyr. Hvordan henger det sammen?

For deg som sliter med logikken i tomme vannmagasiner og skyhøye strømpriser, under alle regnbygene.

LES SAKEN