Tenåringsjente døde

En jente døde søndag kveld av svineinfluensa. Hun er influensaoffer nummer 15.

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

Ei tenåringsjente fra Glåmdals-distriktet i Hedmark døde søndag kveld, blant annet som følge av svineinfluensa. Dermed er 15 personer døde av sykdommen her i landet.

Ifølge avisen Glåmdalen tilhørte tenåringen en risikogruppe. Rikshospitalet bekrefter overfor avisen at jenten døde mens hun var innlagt til intensiv behandling.

Kommunikasjonsdirektør Margrete Halvorsen i Helsedirektoratet sier til NTB at dødsfallet er det 15. som kan knyttes til influensaen i Norge.

-Helsemyndighetene har i dag fått bekreftet at ei jente i tenårene fra Hedmark som døde på Rikshospitalet 1. november, hadde influensa A (H1N1). Jenta tilhørte en av risikogruppene, ifølge myndighetenes nettside pandemi.no .

13 med risiko

I løpet av den siste uken er det registrert fire nye dødsfall som skyldes svineinfluensa. Av de 15 influensaofrene som til nå er registrert, tilhørte 13 en eller annen risikogruppe.

Fire av dem som døde, var under 20 år. Fem var i aldersgruppen 20–40 år, fire var mellom 40 og 60 og to var over 60 år. De to som ikke hørte til risikogruppene, var i aldersgruppene 20–40 og 40–60 år.

De aller fleste kom fra Østlandsområdet, mens en mann var fra Hordaland og ett barn fra Vest-Agder. I tillegg kommer en dansk mann som oppholdt seg i Norge.

Les også

- Skyldtes ikke vaksine

Ikke vaksinedødsfall

Dødsfallet i Oslo i helgen, som inntraff tre dager etter at en kvinne i 20-årene hadde fått svineinfluensavaksinen Pandemrix, skyldtes høyst sannsynlig ikke vaksinen.

Kvinnen, som hadde en hjertesykdom, døde uventet lørdag. Foreløpige resultater viser at dødsfallet ikke har noen sannsynlig sammenheng med svineinfluensavaksinen.

-Det er alltid tragisk når et ungt menneske dør. Det var derfor viktig for oss å gjennomføre grundige undersøkelser for å se om dødsfallet kunne ha sammenheng med vaksinen. Kvinnen ble derfor obdusert så raskt som mulig, sier overlege Steinar Madsen i Legemiddelverket.

-Tilfeldigheter

Han sier det nesten aldri forekommer dødsfall som følge av vaksiner.

-Når man vaksinerer mange personer over kort tid, vil det tilfeldigvis skje dødsfall som ikke har noen sammenheng med vaksinen, sier han.

Til nå er cirka 300.000 personer i Norge blitt vaksinert mot svineinfluensa. Totalt er det rapportert om mulige bivirkninger hos åtte av disse personene.

Helsedirektoratet, Legemiddelverket og Folkehelseinstituttet samarbeider med å følge opp alle alvorlige bivirkninger knyttet til vaksineringen.

Kritikk

Helsemyndighetene har fått kritikk for håndteringen av svineinfluensaen så langt, og tirsdag skal helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) informere Stortinget om hva som er gjort i forbindelse med sykdommen.

Myndighetene har blant annet fått kritikk for at Østlandet omtrent ikke hadde vaksine i oktober. Helseministeren vil imidlertid ikke ta selvkritikk for distribusjonen.

-Når den første distribusjonsrunden ble valgt, var det ikke noe særlig smitte i Norge. Så brøt det ut, og da distribuerte vi til de delene av landet som var mest belastet, Østlandet og Oslo. Så nå har også disse områdene fått vaksine, sier Strøm-Erichsen til NRK.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Klare for tamiflu-stormen

BT anbefaler

– De gamle er både eldst og best

Det er en sånn gamlis-konsert dette her, skriver en begeistret BT-anmelder etter Alison Krauss og Robert Plants…

LES SAKEN