Skudd avfyrt under ran av gullsmed i Oslo sentrum

En gullsmed i Stortingsgata i Oslo sentrum ble mandag formiddag utsatt for et væpnet ran. To menn ble pågrepet etter en dramatisk flukt på scooter.

Publisert Publisert

En scooter eller moped ligger veltet langs gangstien ved Akerselva. Politiet pågrep to personer her kort tid etter ranet. Bildene viser at kollisjonsputene i politibilen er utløst og politiskiltet har løsnet. Foto: Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

  • NTB

Det var flere vitner til det væpnede ranet, som skjedde rundt 11.30-tiden like ved Stortinget i Oslo sentrum. Foto: Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Litt etter klokken 11.30 fikk politiet mange meldinger om at Thune Gullsmed i Stortingsgata ble ranet.

– Vitner har forklart at det ble avfyrt skudd inne på gullsmeden. To personer ble observert da de raste av gårde på en tohjuling. Disse personene er nå pågrepet, og det skjedde ved Akerselva ved Alexander Kiellands plass, sier operasjonsleder Rune Hekkelstrand i Oslo politidistrikt til NTB.

Ingen personer ble fysisk skadd under ranet. Thune har 16 butikker i Oslo og flere andre store byer. De omtaler selv filialen som ble ranet som sitt «eksklusive flaggskip».

To personer flyktet fra stedet på en moped eller scooter. Kort tid etterpå ble de pågrepet langs Akerselva ved Aleksander Kiellands Plass, som ligger et par kilometer fra gullsmeden. Foto: Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

Kastet spiker for å stanse politiet

Vitner på stedet opplyser til NTB at det kom to personer iført hjelmer inn i butikken. Ett skudd skal også ha blitt avfyrt utenfor, før de to ranerne stakk av på en scooter.

Ranerne kastet flere spikre – såkalte spanske ryttere – mens de kjørte fra Stortingsgata gjennom sentrum. De ble like etter pågrepet av politiet ved Akerselva. Politiet oppfordrer folk til å ta kontakt ved funn av disse spesielle spikerkonstruksjonene.

– Det virker som ranerne har hatt en plan. De ønsket åpenbart å stanse en pågripelse ved bruk av disse spikerne, sier innsatsleder Svein Arild Jørundland til NTB utenfor gullsmeden.

Stanset scooter med tvang

Pågripelsen fant sted ved Grünerløkka like ved Foss Videregående skole og skjedde bare minutter etter det dramatiske ranet. Bilder tyder på at det kom til et sammenstøt mellom scooteren og en politibil.

– Politiet hadde godt med ressurser tilgjengelig i området, og klarte å fange opp flukten. Etter god og resolutt handling fra patruljen ble de to pågrepet. Selve pågripelsen skjedde ved at politiet tvang scooteren til å stanse, sier Jørundland.

Rune Skjold, sjef i seksjon for økonomi og spesialetterforskning i Oslo politidistrikt, vil ikke si noe om statsborgerskap eller hvorvidt de to pågrepne er kjent for politiet fra tidligere.

– Det jeg kan si, er at dette er to menn som er født i 1989 og 1991, sier Skjold til NTB.

Ifølge Aftenposten ble de to kjørt til legevakten for sjekk etter pågripelsen, men Skjold vil ikke kommentere hvorvidt ranerne ble skadd under pågripelsen.

– Spesialenheten er varslet, og jeg vil derfor ikke gå ut med noen detaljer rundt skadeomfang eller hva som har skjedd under pågripelsen, sier han.

Pågrepet med skytevåpen

Politiet har bekreftet at ranerne fikk med seg et utbytte, men har ennå ikke gått ut med hvor store verdier det er snakk om. Det ble funnet ett skytevåpen på gjerningspersonene. De to hadde også med seg to vesker.

– Vi har funnet noe som kan være deler av ransutbyttet, men vi vet ikke om det er alt som ble tatt. Det må etterforskningen vise, sier Skjold.

Publisert