Skolene dropper julegudstjeneste på Voss

Skolene på Voss har i fellesskap avgjort at elevene i kommunene ikke skal delta på den tradisjonelle julegudstjenesten i kirken. — Skuffende, sier presten i kommunen.

DROPPER: Skolene på Voss at de dropper julegudstjenesten fra i år. - Jeg syns det er veldig trist at de ikke vil arrangere skolegudstjenester når 90 prosent av elevene er medlem av statskirken, sier prest Kjersti Brakestad Boge.
  • Kristine Grue Langset
  • Ntb
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

I et brev til kirken skriver alle skolene på Voss at de dropper julegudstjenesten fra i år. I stedet vil de komme til kirken på andre tider av året, skriver NRK.

— Jeg reagerer på at de helt uten videre fjerner det som har kristen og humanistisk kulturarv og opplevelse av jul i kirken, sier prest Kjersti Brakestad Boge.

Les også

Færre elever stiller på julegudstjeneste

SKUFFET: Prest Kjersti Brakestad Boge er skuffet. – Jeg reagerer på at de helt uten videre fjerner det som har kristen og humanistisk kulturarv og opplevelse av jul i kirken, sier hun.

Etter at Skulestad skule på Voss i fjor ikke deltok på julegudstjenesten i fjor har rektorene ved alle skolene i kommunen tatt et felles standpunkt. Rektorene skriver i brevet at utgifter til transport er et tema. De ønsker heller ikke at spørsmålet om julegudstjeneste skal splitte skoler, elever og foreldre.— Jeg syns det er veldig trist at de ikke vil arrangere skolegudstjenester når 90 prosent av elevene er medlem av statskirken. På Voss er julegudstjenesten en tradisjon, sier prest Kjersti Brakestad Boge.

  • Ungdomsskole ordner med sin egen seremoni i kirken: Juleavslutning uten prest

Aktiv påmelding

I fjor skrev vi flere artikler rundt både skolenes julegudstjeneste og juletregang.

Utdanningsdirektoratet sendte ut nye retningslinjer i november i fjor om at skolene måtte kreve aktiv påmelding før barna sendes på julegudstjeneste.

Kravet ble utarbeidet etter innspill fra Human-Etisk Forbund, som mener den gamle praksisen bryter med menneskerettighetene. Tidligere praksis har vært at alle skolebarn er blitt tatt med i kirken med mindre foreldrene aktivt har bedt om unntak.

Sang rundt treet

En mor reagerte da skolen datteren går på aktivt ba om samtykke til tillatelse til å gå rundt juletreet på en juleavslutning.

— Det er greit å søke om fritak fra gudstjenesten, dette har fungert fint i flere år, men å krysse av for gang rundt juletreet? Hva blir det neste? Hvor går grensen for hvor mange hensyn vi skal ta, spurte Karianne Haug fra Lommedalen i Bærum.

Rektor Gry Hovland svarte at skolen tolker juletregang, med blant annet sang av kristne sanger, som et arrangement som kan tendere til religiøst innhold.

Utdanningsdirektoratet har ingen faste retningslinjer rundt juletregang.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. - Litt rart å late som at jul først og fremst handler om reinsdyret Rudolf og snømannen Kalle

  2. Historisk lavmål for barnedåp i Norge

BT anbefaler

Treng ikkje stå i kø, men gjer det likevel

Vigdis Vestvik (62) har tre vaksinedosar, men står i kø for PCR-test likevel.

LES SAKEN