De 25 viktigste 2014-bilnyhetene

SUV, elbil og hybrid er stikkord for 2014, men fremtiden er ikke bare snusfornuftig. Vi har plukket ut de 25 viktigste 2014-bilnyhetene.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel

Det har helt klart vært en dreining i nybilmarkedet de sisteårene. En kjapp kikk i Opplysningsrådet for Veitrafikkensregistreringsstatistikk (per november 2013) forteller oss at SUV-er og kompaktklassebiler(Golf-klassen) øker i popularitet, mens interessen for mellomklassebiler(Passat, Avensis osv.) minker.

VW Golf er Norges mest solgte bil med over 6900 solgte hittil iår. Toyota Auris følger på annenplass med 4500 solgte, mens 4200nordmenn har latt seg friste av SUV-en Mazda CX-5. Det holder tilen fjerdeplass.

Mest solgte mellomklassebil er Skoda Octavia på sjuende (3278solgte), etterfulgt av VW Passat på ellevte (2818 solgte).

Ja vi el-sker

Kanskje viktigst av alt, er det som foregår under panseret.Flere og vesentlig bedre miljøbiler har fått konservative nordmenntil å velge nytt. I skrivende stund er elektriske Nissan LeafNorges tredje mest solgte bil i 2013, mens Tesla Model S har værtblant de mest solgte siste tre måneder.

Ting er med andre ord ikke helt som de var. Og etter alt ådømme, fortsetter det i samme retning også i årene som kommer.

Her er de 25 viktigste 2014-nyhetene (sortertalfabetisk):

Audi A3 e-tron

I motsetning til de første e-tron-modellene fra Audi, erkommende A3 e-tron ikke elektrisk men en plugg-inn hybrid som kankjøre opptil fem mil på ren eldrift.

bilaudi-oXQz58X4WH.jpg

I tillegg til elmotoren har A3 e-tron en en 1,4-litersbensinturbomotor og dobbelklutsj automat. Det gir en totalytelse på204 hestekrefter og 350 Newtonmeter. 0-100 km/t på 7,6 sekunder erikke verst for en bil som har et oppgitt forbruk på 0,15 l/mil.

A3 e-tron kommer til sommeren. Forventet pris er rundt 300 000kroner.

BMW i8

BMW i8 er også en ladbar hybrid, der mye av teknikken kommer fraden lille elbilen i3 som BMW lanserer i disse dager. i8 er ensportsbil, og ytelsene er ikke til å kimse av. Elmotoren, somproduserer 97 hestekrefter, drar forhjulene rundt, mens en trimmet1,5-liters bensinturbomotor på 231 hestekrefter sendes til bakkenvia bakhjulene. i tillegg har den en 35-hester elmotor bak sombrukes til å starte opp motoren, til oppladning, og til å dekke oppfor turboforsinkelsen i turbomotoren. Totalt 360 hk i en bil påbare 1490 kg.

bilbmw-4nh2IFjZhO.jpg

Oppgitt forbruk er 0,25 l/mil. Høy prisklasse.

BMW X4

BMW lanserer flere nye modeller neste år blant annet 2-serie, M3 og M4og det skal også være snakk om en 4-serie Gran Coupé. Mestinteressant sett med norske øyne er kanskje BMW X4. Et konsept påbilen ble vist frem på bilutstillingen i Shanghai tidligere i år.Den ser ut som en mindre versjon av utskjelte BMW X6, og virker oghente plattform og linjer fra X3 og 3-serie GT.

Ford Ecosport

I øpet av 2014 kommer Ford også med en helt ny, liten SUV kaltEcoSport. I likhet med andre Ford-modeller kan også EcoSport kanfås med Fords nye 1.0-liters EcoBoost-motor. Det betyr antakelig atprisen blir relativt gunstig. Prisene på konkurrentene Peugeot 2008og Renault Captur starter på henholdsvis 199 900 og 204 900kroner.

Den vesle tresylindrede EcoBoost-motoren med turbo og 125 hesterkan fint konkurrere med en 1,6-liters bensinmotor og skal greieopptil 16 kilometer på literen. EcoSport har hele 20 centimetersbakkeklaring og skal fint takle vanndybder på en halv meter.Lastevolumet er på 346 liter.

Ford Mondeo

I Frankfurt viste Ford plugin-hybriden C-Max Energi og den nyeFord Mondeo hybrid (i USA-versjon). C-Max Energi har en tolitersfiresylindret bensinmotor med Atkinson forbrenningssyklus. Sammenmed elmotoren gir det totalt 190 hk. Vi var på plass og fikk kjørenyhetene.

Det ladbare batteriet på 7,6 kWh skal gi en elektrisk rekkeviddepå inntil 40 km og et utslipp i følge EU-normen på ca. 50 g/km.Drivlinjen er det samme i Mondeo hybrid, men uten ladbart batteri.Her er målsetningen at den europeiske versjonen skal komme under0,45 l/mil i EU-miks.

Hybriddrivlinjen fungerer fint, sømløs kraftutvikling og sværtlettkjørt med automatgir. Dessuten akselererer bilen tilsynelatendesvært godt, og vi gleder oss til å teste den nye Mondeo når dendukker opp i Norge.

Ford Mustang

Splitter nyeFord Mustang ble nylig vist frem. Kanskje ikke en veldig viktignyhet, men vi snakker tross alt om en legendarisk muskelbil som forførste gang skal selges i Europa gjennom Fords forhandlernettverk.Selskapet tror det vil styrke Mustangens tilstedeværelse her..

bilmustang-VKbDcqrX_O.jpg

Nytt er det også at Mustang nå kommer med en firesylindret,2,3-liters Ecoboost-motor med over 300 hk. Downsizingen gjørMustang-en dermed mer tilpasset det europeiske markedet. Det er itillegg snakk om både dieselversjon og hybrid. Det er noe usikkertom den faktisk kommer til Europa innen 2014 er omme.

Honda Civic Tourer

Mars neste år kommer nye Honda Civic som stasjonvogn. Hondaoppgir en bagasjeplassen er på 624 liter fra gulvet og opp tilvinduene, noe som er klasseledende sammenlignet medkonkurrentene.Legger man ned ryggen på baksetene blir plassen påhele 1668 liter, ifølge Honda.

Honda Civic Tourer kommer med enten den svært gjerrige ogytelsessterke 1,6 i-DTEC-dieselmotoren eller bensinmotoren 1,8i-VTEC.

Kia Soul

Kia Soul kommer etter alt å dømme endelig til Norge. Den lille,noe firkantede crossoveren har absolutt særpreg, og Kia lover atden huser både praktiske løsninger, moderne utstyr og vesentligbedree komfort og kjøreegenskaper enn utgående modell.

Dessuten kommer en helektrisk modell med en rekkevidde på 200kilometer. Soul EV kommer med en motor som yter 81.4 kW og etdreiemoment på 285 Nm

Mazda MX-5

En mindre viktig bil i den store sammenheng, men vi kommer rettog slett ikke unna verdens mest solgte roadster, Mazda MX-5. Mazdahar hverken sluppet info eller bilder av den lille sportsbilen somskal lanseres i løpet av 2014. MX-5 er en fantastisk morsom bil, ogden nye blir garantert minst like grom. Mazda har gjort veldig myeriktig i sine nyeste modeller, så vi venter i spenning.

Lexus LF-NX

Foreløpig har vi bare sette bilder av konseptet.Produksjonsmodellen vil etter det vi kjenner til være ganske likkonseptet, men vil ventelig bli noe mindre ekstrem i linjeføringenenn LF-NX-konseptet.

Lexus Norge har store forventninger til den kompakteLexus-SUV-en og tror den blir en salgsvinner. Hva slags motormodellen vil ha kan ikke Lexus si så mye om, men drivlinjen i IS300h gir en god pekepinn.

Mercedes-Benz GLA

Mer SUV. Om ikke lenge lanserer Mercedes deres nye små-SUV, GLA.Billigste versjon blir GLA 200 (bensinmotor) med 156 hk og 250 Nm.Den får en startpris på 375 000 kroner. Da får du en forhjulsdrevetGLA med et oppgitt forbruk på 0,59 liter per mil og et CO2-utslipppå 137-139 g/km.

Dieselvarianten 200 CDI vil koste fra 390 000 kroner. Da får duen motor som yter 136 hk og 300 Nm, med et oppgitt forbruk på 0,43— 0,45 liter per mil og et CO2-utslipp oppgitt til 114-119g/km.

Mercedes forventer at GLA 200 CDI med 4Matic-firehjulsdrift blirbestselgeren i Norge. Den vil koste fra 455 000 kroner medautomatgir.

Mercedes-Benz C-klasse

En av våre mellomklassefavoritter i premiumklassen, og nye C-klasseble nylig vist frem. Mercedes gjør mye bra for tiden, noe vifikk erfare i blant annet nye E-klasse, så vi venter spent på hvade har fått til med nye C-klasse.

bilmb-I1WoVa1ZwI.jpg

Vi kan jo håpe at mer effektive motorer kanskje vil gigunstigere priser på det norske markedet.

Mitsubishi Outlander PHEV

Nok en SUV, denne gang med hybrid-drivlinje. MitsubishiOutlander PHEV er allerede på plass i Norge, men er offisielt en2014-modell. Outlander har solgt i bøtter og spann her i Norge, ogden blir neppe mindre populær som ladbar hybrid. Oppgitt forbruk er0,19 l/mil.

Den uavhengige organisasjonen EuroNCAP har kollisjontestetOutlander Plug-in Hybrid EV og den oppnådde fem stjerner som ertoppscore.

Den ladbare SUV-en skal koste fra 434 900 kroner i Norge.

Nissan Qashqai

En av Norges aller mest solgte SUV/crossovere de siste årene, NissanQashqai, blir ny. Enestående teknologi, ny crossoverdesign ogforbedrede kjøreegenskaper skal ifølge Nissan utgjøre ryggraden inye Qashqai.

Nissan har latt dagens Qashqai-eiere være med utforme nyheten.5000 bilder fra Qashqai-eiere av det som representererteknologiinnovasjon, er lagt til grunn for utformingen av bilen.Nye Qashqai er første modell som er bygget på den nyeNissan/Renault-modulplattformen, kalt CMF. Totalt vokser den femcentimeter i lengden, blir litt bredere og også noe lavere.

Motorutvalget i nye Qashqai bestå av to dieselmotorer og tobensinmotorer. De to dieselene kjenner vi fra før – 1,5 dCi med 110hk og 1,6 dCi med 130 hk.

En 1,6-liters bensinturbomotor på 150 hk er ny iQashqai-sammenheng. Men kanskje mest spennende med tanke på norskeavgiftsregler er den nye bensinturbomotoren med 1,2-litersslagvolum og 115 hestekrefter.

Nissan lanserer også en helt ny girkasse kalt Xtronic.Automatkassen er etter hva vi kan forstå trinnløs (CVT), men harsimulerte girskift. Denne girkassen er tilgjengelig med 1,6dCi-motoren.

Prisen begynner på 247 900 kroner med minste motor ogforhjulstrekk.

Nissan X-Trail

Nissan X-Trail kom til Europa i 2001, og er siden den gang blittoppgradert. Nå kommer den endelig i ny versjon. Den kan fås somsyvseter og har visse elementer av konseptet Hi-Cross som ble visti Genéve i fjor. Som seg hør og bør, kan den kjøres med trekk påkun to hjul, 4WD eller automodus.

Den kommet med nye elektroniske systemer som Active RideControl, som tilpasser bilens kjøremodus etter kjøreforholdene,samt Active Engine Break en slags utvidet bremseassistent samtActive Trace Control som skal bidra til å forhindreunderstyring.

Pris og lanseringstidspunkt har Nissan foreløpig ikke røpet.

Peugeot 308 stv

Som nenvt i innledningen øker kompaktklassebilene stadig ipopularitet, og spesielt stasjonsvognene, der ingeniørene de sisteårene har tryllet fram plass på mellomklassenivå. Vi har akkuratkjørt test av nye Peugeot 308, og om ikke lenge visesstasjonsvognutgaven 308 SW.

Etter å ha kjørt 308 kan vi med stor sannsynlighet si at SW erkomfortabel, har moderne motorer og et veldig ryddig iinteriør.Pris og fakta er foreløpig ikke tilgjengelig.

Renault Zoe

bilrenault-8f7N7WlMCd.jpg

Renault har kastet seg på elbilbølgen, og de gjør det medsmåbilen Zoe. Den lille elbilen har en elmotor på 89 hestekrefterog forhjulsdrift. Vekten er solide 1468 kilo, så det tar 13,5sekunder å akselere fra 0-100 km/t. Den norske importøren lover åslippe mer info om Zoe i løpet av januar.

Skoda Yeti

Fire år er gått siden Skoda lanserte dereskompakt-SUV/crossover, Yeti. men i en tid der SUV har solgt somvarmt hvetebrød, har ikke salget av Yeti vært noe å rope hurra for.Begrenset innvendig plass og et noe sært utseende må antagelig taen del av skylden for det.

I 2014 kommer en ny Yeti med et helt klart mer harmonisk ytre.Plassforholdene ser det ut til at potensielle Yeti-kunder må levevidere med. Men det går kanskje greit, for den norske importørenlover at prisen skal ned.

Skoda Octavia Scout

Vi vet ikke mye om Octavia Scout, men vi vet at den kommer. Vikåret nylig Octavia til klassens beste stasjonsvogn, og vi vil troScout-versjonen er minst like god.

Høyere bakkeklaring og robust offroad-pynt gjør den barsk ogbedrer framkommeligheten. Når den kommer til Norge er foreløpigusikkert.

Porsche Macan

Det har blitt viet mye spalteplass til Porsche Macan den sistetiden. Porsche holdt lenge kortene tett til brystet, men nå er denendelig offisiell, nye Macan.

Som med Cayenne og Panamera er det Turbo-versjonen som blir denhvasseste. Den kommer med en 3,6-liters V6 twinturbo på 400 hk, ogskal gjøre 0-100 km/t på 4,6 sekunder. Deretter følger S-versjonenmed en twinturboladet V6 3.0-liter på 340 hk. Den skal være god for0-100 km/t på 5,2 sekunder.

I tilegg kommer en S Diesel. Den har en 3.0-liters V6turbodiesel på 258 hk. 0-100 km/t er oppgitt til 6,1 sekunder (medSport Chrono-pakke). Forbruket er oppgitt til å ligge melllom 0,63og 0,61 liter per mil, med et CO2-utslipp mellom 164 og 159 g/kmavhengig av utstyrsnivået.

Prisene begynner på 796 000 kroner med 211-hestersdieselmotor.

Subaru WRX STI

Subaru WRX lanseres i USA med en 2,5-liters boxermotor med turbosom produserer nesten 270 hk og 350 Nm. Den kommer ikke til Europaeller Norge, men den litt mindre hvasse WRX STI kommer. Den blirførste gang vist på Detroit utstillingen i januar.

Ikke akkurat noen kjempeviktig bil dette heller, den kommerneppe til å gjøre stort inntrykk på salgsstatistikken, men statusensom en morsom bil å kjøre er desto større.

Suzuki iv-4

Norgesbil er er begrep vi har lett for å bruke når Suzukipresenterer en ny bil. Med den nye SUV-en iv-4 er vi fristet til ågjøre det igjen. Rykter skulle ha det til at den lille SUV-en førstskulle lanseres i 2015, men rykter på det store internettet antyderat den kommer på veien i løpet av 2014. Firehjulsdrift er selvfølgelig på plass. Et system vi kjennerfra Suzuki S-Cross.

Volvo XC90

Volvosstore SUV, XC90, har for lengst gått ut på dato, men sent i2014 kommer en helt ny XC90, som både kan gasse, bremse og styreselv. XC90 er første bil fra Volvo som er bygget på merkets nyeSPA-plattform. Det betyr nye motorer og muligheter for el/hybrid påsikt.

Volvo har ikke sluppet bilder av XC90 i skrivende stund, menbilen skal iflge Volvo selv har tydelige trekk fra konseptbilen XCCoupé.

VW E-Golf

E-Golf er ventet til Norge andre kvartal neste år. Den oppgitterekkevidden er bedre enn BMW i3 og Ford Focus Electric, men omtrentpå nivå med Nissan Leaf.

Det maksimale dreiemomentet er på 270 Nm. Som med andre elbilerer responsen umiddelbar, og e-Golf skal greie 0-100 km/t på 10,4sekunder. Toppfarten er elektronisk sperret på 140 km/t.Rekkevidden er oppgitt til 190 kilometer.

bilgolf-HvYX9GkqyG.jpg

VW Passat

Det er ikke mye info å finne om kommende Passat, men vi vet atdet kommer en ny Passat, og vi vet at den på sikt vil komme somplug in-hybrid og at den bygges på VWs modulplattform MQB.

Av en ny Passat kan vi uansett forvente klasseledende plass,motorteknologi, kjøreegenskaper og moderne utstyr. Det ryktes forøvrig om en helt ny DSG-automatkasse med ti trinn.

Les også:

Nåkommer bestselgeren

Audiskal lage 11 nye modeller

Herer de 10 beste familiebilene

Artikkelen er skrevet av og publisert på Klikk.no

Publisert